Tradisjon for personkult

ST. PETERSBURG (Dagbladet): I St. Petersburg er det Putin-fag i skolen. I Moskva er det en maleriutstilling med portretter av presidenten. I Novgorod er det en kunstner som livnærer seg av å lage byster av Putin. Kalde byster, kalde som is.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I byen Pskov ved grensa til Estland er det en mann som tjener sitt daglige brød ved å vise turister hva Putin gjorde i byen da han var der for noen år siden. Som at han lente seg mot et spesielt tre, og skal ha spist en sylteagurk ved elva.

  • Og hva forteller så alt dette tøvet oss? Det forteller at det også i det moderne Russland er jordsmonn for å dyrke lederen. Men viktigere er det at det i dagens Russland er et lederskap som ikke har noe imot en gryende persondyrkelse av president Vladimir Putin. En telefon fra presidentens kontor ville vært nok til å stanse partiet Jedinstvos lansering av Putin-fag i skolen. En telefon til skulptøren i Novgorod ville fått mannen til å rødme og finne seg et annet levebrød. Men telefonen kommer altså ikke, til tross for at man fra presidentens kontor sier at man ikke vil ha noen personkult rundt Putin. Så kan man velge om man vil tro dem eller ikke.
  • I gamle dager måtte alle barn i Sovjetunionen studere Lenins biografi. «Lenin levde, Lenin lever, Lenin vil alltid leve,» lyste det fra veggen på alle skoler i det veldige landet. Barna lærte om Lenin som barn og voksen. Historiene var fortalt som bibelske liknelser, der den unge Lenin gjorde gode gjerninger, som å hjelpe sine venner og sin mor og å lede folket. Overalt var det byster av revolusjonens mester, kalde de rg. Og på de utallige maleriene var Lenin folketaleren som ble hyllet av et samlet folk.
  • Vi er langt unna gamle dager når det gjelder det som kan være en gryende personkult rundt Putin. Men det lukter av heftet som Jedinstvo har distribuert i skolene i St. Petersburg. På forsiden har heftet tittelen «Kamerater barn» som overskrift, et uttrykk som bare er begripelig for kommunister. Og i teksten inne i heftet finner vi formuleringer der Putin framstilles som en helt alle kan stole på, og i et språk som likner på liknelsene fra tida med Lenin-dyrkelse i dette landet. Og fortsatt er altså ikke Russland helt som andre land.