Valget til EU-parlamentet

Tradisjonelle storpartier taper terreng: - Det verste valget noensinne

Høyrepopulister, grønne partier og liberale partier går fram.

TILBAKEGANG: De tradisjonelle storpartiene går tilbake, mens euroskeptiske partier, grønne partier og liberale partier går fram under helgas valg til Europaparlamentet. Foto: AP Photo / Francisco Seco / NTB scanpix
TILBAKEGANG: De tradisjonelle storpartiene går tilbake, mens euroskeptiske partier, grønne partier og liberale partier går fram under helgas valg til Europaparlamentet. Foto: AP Photo / Francisco Seco / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hadde det gått som opprinnelig planlagt, skulle britene aldri vært med å stemme under valget til Europaparlamentet i helga. Men brexit har som kjent blitt en gordisk knute for de britiske folkevalgte, og inntil videre er de fremdeles med.

Dermed gikk også britene til valgurnene i helga. Noen av dem i alle fall, for valgoppslutningen var ikke på mer enn drøye 30 prosent.

Seier for Farage

Uansett ble den store vinneren Nigel Farage Brexit-parti, som ligger an til å få 32 prosent av stemmene.

- Det ser ut til at dette blir en stor seier, og det er jeg glad for, sa Farage på vei inn til en valgvake søndag kveld.

Som følge av det gode valgresultatet krever nå Farage at han og hans parti blir en del av forhandlingslaget som skal framforhandle britenes brexit med EU.

Når det gjelder de tradisjonelle britiske partiene ser det langt verre ut. De konservative må nøye seg med 9 prosent, mens Labour har fått en oppslutning på 14 prosent.

Daniel Hannan, en av De konservatives mest framtredende europaparlamentsmedlemmer. omtaler resultatet som «det verste valgresultatet noensinne».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer