Valget til EU-parlamentet

Tradisjonelle storpartier taper terreng: - Det verste valget noensinne

Høyrepopulister, grønne partier og liberale partier går fram.

<strong>TILBAKEGANG:</strong> De tradisjonelle storpartiene går tilbake, mens euroskeptiske partier, grønne partier og liberale partier går fram under helgas valg til Europaparlamentet. Foto: AP Photo / Francisco Seco / NTB scanpix
TILBAKEGANG: De tradisjonelle storpartiene går tilbake, mens euroskeptiske partier, grønne partier og liberale partier går fram under helgas valg til Europaparlamentet. Foto: AP Photo / Francisco Seco / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hadde det gått som opprinnelig planlagt, skulle britene aldri vært med å stemme under valget til Europaparlamentet i helga. Men brexit har som kjent blitt en gordisk knute for de britiske folkevalgte, og inntil videre er de fremdeles med.

Dermed gikk også britene til valgurnene i helga. Noen av dem i alle fall, for valgoppslutningen var ikke på mer enn drøye 30 prosent.

Seier for Farage

Uansett ble den store vinneren Nigel Farage Brexit-parti, som ligger an til å få 32 prosent av stemmene.

- Det ser ut til at dette blir en stor seier, og det er jeg glad for, sa Farage på vei inn til en valgvake søndag kveld.

Som følge av det gode valgresultatet krever nå Farage at han og hans parti blir en del av forhandlingslaget som skal framforhandle britenes brexit med EU.

DYNKET: Nigel Farage var ikke en lykkelig mann etter å ha blitt dynket i milkshake på gata i Newcastle i dag. En 32-åring ble pågrepet for overfall etter hendelsen. Vis mer

Når det gjelder de tradisjonelle britiske partiene ser det langt verre ut. De konservative må nøye seg med 9 prosent, mens Labour har fått en oppslutning på 14 prosent.

Daniel Hannan, en av De konservatives mest framtredende europaparlamentsmedlemmer. omtaler resultatet som «det verste valgresultatet noensinne».

Sterkt valg for høyrepopulister

Også i flere andre land har høyrepopulister gjort brakvalg. I Itale ser innenriksminister Matteo Salvini og hans parti Ligaen ut til å få 28,7 prosent, og med det største partiet. Det er en økning fra 22,5 prosentpoeng fra forrige EU-valg.

I Ungarn gjorde statsminister Viktor Orbans nasjonalistiske parti Fidesz et brakvalg, og da 98 prosent av stemmene var talt opp hadde partiet fått en oppslutning på 52 prosent. Det er opp et prosentpoeng fra valget i 2014.

I Sverige var det nok Sverigedemokraterna som hadde størst grunn til å juble. Noe de også juble. Partileder Jimmie Åkesson danset seg gjennom valgvaken, før han trakk seg tilbake til en luksusbåt for å feire det gode resultatet med sine partikollegene.

Gleden er lett å forstå. da SD gikk fram seks prosentpoeng, til 15,6 prosentpoeng. Dermed er de bare et drøyt prosentpoeng bak Moderaterna, med sine 16,8.

- Jeg har vært veldig urolig den siste månedene for at våre velgere ikke skal gå og stemme, for sånn har det vært tidligere, men vi har åpenbart lykkes i å mobilisere våre velger, sier Åkesson til Aftonbladet.

Statsminister Stefan Löfven på sin side, hadde derimot ingen grunn til å feire. Hans parti Socialdemokraterne gjorde ifølge Expressen sitt dårligste valg noensinne. Så på tross av at de fremdeles er største parti, med 23,6 prosent, var det definitivt ikke feststemning på deres valgvake i natt.

- Det er klart vi hadde ønsket oss et bedre valgresultat, sa Löfven fra scenen under partiets valgvake, før han la til at mange regjeringspartier straffes i EU-valg.

Framgang for grønne partier

En gruppering som kan notere seg for en solid framgang er de grønne partiene. Prognoser viste natt til mandag at den grønne blokken lå an til å få 67 seter i det nye EU-parlamentet, opp fra 52 seter i dag.

- En grønn bølge er i ferd med å materialisere seg i Europa, og det bekrefter at vi i økende grad ses på som et fullverdig alternativ til de tradisjonelle partiene, og ikke som et nisjeparti, sa Phillipe Lamberts, en av lederne for gruppen av grønne partier i EU-parlamentet.

Men størst framgang i Europaparlamentet får de liberale partiene, godt hjulpet av macronistene i Frankrike. Denne blokken lå natt til mandag an til å få 105 seter, opp fra 68 seter i dag.

En viss bismak hadde nok valgresultatet for statsminister Emmanuel Macron, da hans parti LREM ikke kom høyere opp enn en andreplass i Frankrike.

Førsteplassen gikk nemlig til Marine Le Pen og hennes høyrepopulistiske parti Nasjonal samling, som ifølge prognosene lå an til å få 23,5 prosent av stemmene.

Valgresultatet styrker den høyrepopulistiske blokken i EU-parlamentet, men kanskje ikke like mye som ventet. Høyrepopulistene skuffet nemlig også i flere land.

Storpartier taper terreng

Mest grunn til å deppe har nok de tradisjonelle storpartiene. EPP, en gruppe av konservative og kristendemokratiske partier i EU-parlamentet forblir største blokk med rundt 180 av de 751 setene i parlamentet. Det er likevel en markant tilbakegang sammenliknet med valget i 2014.

Også sosialdemokratene i S & D går tilbake, med den konsekvensen at S & D mister flertallet de har hatt sammen.

Dermed må de to grupperingene, som hittil har kunne fordele postene mellom seg, danne bredere koalisjoner for å få flertall. Mannfred Weber fra det bayerske partiet CSU, som har vært spisskandidat for EPP under valget, foreslår brede samtaler der moderate høyrepartier, sosialdemokrater, liberale partier og de grønne alle deltar.

- Men ett budskap er krystallklart: Vi vil ikke samarbeide med dem som ikke tror på Europa, med dem som ønsker å ødelegge Europa, sier Weber.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer