- Trådløs stråling er ufarlig

56 steder i Norge sjekket. - Knapt målbart, sier tilsynssjef.

- KNAPT MÅLBART:  En fotgjenger i Seattle i USA passerer en telebutikk med trådløst i firmalogoen. ILLUSTRASJONSFOTO: TED S. WARREN, AP/SCANPIX.
- KNAPT MÅLBART: En fotgjenger i Seattle i USA passerer en telebutikk med trådløst i firmalogoen. ILLUSTRASJONSFOTO: TED S. WARREN, AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Strålingen fra trådløse nettverk, trådløse telefoner og mobilmaster er så liten at den ikke er helsefarlig.

Det viser den hittil største målingen av slike kilder som er gjort i Norge.

I forrige uke varslet Verdens Helseorganisasjon (WHO) at bruk av mobiltelefon kan være like kreftfarlig som bly og eksos.

Bakgrunnsmaterialet for den bekymringsmeldingen er ennå ikke lagt fram, og Statens strålevern har ikke funnet grunn til å fravike rådene om trygg mobilbruk.

56 steder Det er Post- og teletilsynet og Statens strålevern som har gjennomført den omfattende undersøkelsen om stråling fra trådløse nettverk, melder NRK.

Undersøkelsen er gjennomført på 56 steder i Bergen, Kristiansand, Lillestrøm, Ski, Trondheim og Oslo, og er  foretatt både inne og utendørs i barnehager, på skoler, i private hjem og på arbeidsplasser. 

Også strålingen på gata er testet. Resultatene viser at trådløse nettverk,mobilt bredbånd, trådløse telefoner, kringkasting og nødrett sender ut stråler som bare utgjør en tusendel av grenseverdiene som kan være helsefarlige for mennesker.

- Knapt målbart -Mange har hatt sterke meninger om resultatene av enkeltmålinger. Men for første gang har vi nå registrert alle typer stråling man kan utsettes for samtidig, når man for eksempel befinner seg i en kafé i Trondheim eller på fortauet i Kristiansand.

Konklusjonen er at omfanget knapt er målbart. Man kan rett og slett se bort fra dette, sier direktør Willy Jensen i Post- og teletilsynet.

Den kraftigste verdien som ble målt, var 0,41 watt per kvadratmeter, som bare er én hundredel av den anbefalte grenseverdien.

TRONDHEIM FØRST I EUROPA - I 2006:  Trondheim var en av Europas første byer med trådløst nettverk over hele byen. Her klipper daværende elevrådsleder på Adolføyen skole, Sven Samdal, over en internett-kabel i september 2006 for å markere å markere den trådløse begivenheten. Til venstre tidligere Trondheim-ordfører Per Berge og t.h daværende varaordfører Knut Fagerbakke.
ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX
TRONDHEIM FØRST I EUROPA - I 2006: Trondheim var en av Europas første byer med trådløst nettverk over hele byen. Her klipper daværende elevrådsleder på Adolføyen skole, Sven Samdal, over en internett-kabel i september 2006 for å markere å markere den trådløse begivenheten. Til venstre tidligere Trondheim-ordfører Per Berge og t.h daværende varaordfører Knut Fagerbakke. ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer