Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trådløse stråler mest

De populære trådløse telefonene sender ut ti ganger så sterke mikrobølger som mobiltelefonen ved vanlig bruk. Nå setter svenskene i gang forskning for å finne ut av helsefaren ved de digitale telefonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare i fjor ble det solgt over 100 000 trådløse DECT-telefoner i Norge. En av de største svenske fagforeningene, Svenska Industritjänstemannaförbundet (SIF), advarer sine medlemmer mot disse telefonene. De blir mer og mer utbredt i hjem og på arbeidsplasser.

- Vi har fått flere hundre henvendelser fra medlemmer som har plager. De mener plagene stammer fra trådløse telefoner. Derfor mener vi det er viktig å advare mot bruken, sier arbeidsmiljøekspert i SIF, Bruno Hagi til Dagbladet.

Til nå har det vært rettet sterkt søkelys mot strålingsfaren ved bruk av mobiltelefoner, men det har vært lite fokus på tilsvarende skadevirkninger ved bruk av trådløse telefoner.

Direktør i Statens strålevern, Ole Harbitz, er forbauset over at strålingen fra trådløse telefoner er så høy i forhold til mobiltelefoner. Han sier til Dagbladet at han vil se nærmere på saken.

Ti ganger sterkere

Det er to forskjellige typer trådløse telefoner. Det er den digitale telefonen (DECT), som øker mest i salg, svenskene nå advarer mot.

- DECT-telefonens utgangseffekt er ti ganger høyere enn det vanlige hos en GSM mobiltelefon. Rent teknisk vil det si at den trådløse telefonen sender ut ti ganger sterkere mikrobølger enn en GSM, sier dosent Kjell Hansson-Mild ved Arbeidslivsinstituttet i Umeå til Dagbladet.

En mobiltelefons stråling ligger vanligvis på en milliwatt, og justerer seg etter avstanden fra basestasjonen, noe en trådløs DECT ikke gjør. Den ligger ifølge Hansson-Mild på konstant ti milliwatt.

Foreløpig er omfanget av skadevirkningene ved bruken av trådløse telefoner, ukjent.

- Det kan hende at de ikke er skadelige i det hele tatt, men den sjansen vil vi ikke ta. Derfor vil vi igangsette forskning på området, sier Hansson-Mild.

Lang eksponeringstid

Hansson-Mild er dosent i medisinsk fysikk. Han har i flere år forsket på strålingsskader ved bruk av mobiltelefoner. Hans forskning konkluderer med at stråling kan føre til blant annet hodepine, konsentrasjonsvansker, varmefornemmelser i øre og ansiktet, svimmelhet og trøtthet. Han vil ikke utelukke at trådløse telefoner kan gi tilsvarende problemer.

- Dessuten ser vi at eksponeringstida ved bruk av trådløse telefoner gjerne er lang. Når folk bruker telefonen som kontortelefon, er de gjerne utsatt for stråling lenger enn ved bruk av mobiltelefon, sier Hansson-Mild.

Antenne hjelper

Forsker ved Institutt for fysikk ved NTNU i Trondheim, Gunnhild Oftedal, ledet den norske delen av Hansson-Milds forskningsprosjekt. Hun sier til Dagbladet at det er flere ting som kan gjøres hvis hensikten er å redusere eksponeringen for stråling.

- Bare ved å bruke en uttrekkbar antenne, vil mye av strålingen ledes vekk fra hodet, sier hun. Oftedal sier at fokus på strålefare ofte fører til at produsenter videreutvikler produkter, og vil anta at de kan komme til å forbedre telefonene.

VÆR FORSIKTIG: Tråløse telefoner kan være skadelige. Nå oppfordres folk til forsiktig omgang med dem.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media