SEIERHERRE: Recep Tayyip Erdogan, statsminiter i Tyrkia, fikk igjennom grunnlovsendringene i en folkeavstemning i dag. Dermed er det mindre sjanse for militærkupp, sier han. Foto: Reuters
SEIERHERRE: Recep Tayyip Erdogan, statsminiter i Tyrkia, fikk igjennom grunnlovsendringene i en folkeavstemning i dag. Dermed er det mindre sjanse for militærkupp, sier han. Foto: ReutersVis mer

- Trådt over en historisk terskel

Tyrkias regjering jubler over seier i folkeavstemning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Tyrkias regjering har innkassert en viktig seier etter at et flertall i en folkeavstemning søndag sa ja til viktige grunnlovsreformer.

Om lag 58 prosent sa ja til grunnlovsendringene, viste foreløpige resultater da 99 prosent av stemmene var talt opp søndag kveld.

— Vi har trådt over en historisk terskel på veien mot et avansert demokrati og rettssamfunn. Demokratiets makt, folkeviljens makt, er i dag blitt sementert. De som har stemt ja, og de som har stemt nei, er alle vinnere, for et avansert demokratiet er for alle, sier statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Folkeavstemningen er ansett som en avgjørende test på populariteten til statsministeren og det regjerende muslimske partiet AKP.

Tilnærming til EU De annonserte grunnlovsreformene har ifølge regjeringen også vært viktige for å bringe landets rettsvesen og øvrig politiske system nærmere EU-standard, og dermed lette veien mot tyrkisk medlemskap i Unionen. Men mange tyrkere har mistenkt statsminister Erdogan og regjeringspartiet AKP for å forsøke å islamisere den sekulære grunnloven.

Forslagene til grunnlovsendringer, som AKP fikk banket igjennom i nasjonalforsamlingen i mai, går i hovedsak ut på å reformere rettsvesenet, blant annet å endre hvordan dommerne i landets høyeste domstoler blir valgt.

Den eksisterende grunnloven ble skrevet i en periode da militæret styrte Tyrkia, og Erdogan håper å få redusert makten til de sekulære militære og la sivile dommere få mer makt. Regjeringen sier reformen vil hindre at domstolene blander seg inn i politikken, men endringer i rettsvesenet er svært kontroversielt.

Opposisjonen hevder reformen vil gi regjeringen mer makt over rettsapparatet, og ser på forslaget som del av et «islamistisk kupp».

Uro i kurdiske områder Det var uro flere steder i Tyrkias kurdiske områder i forbindelse med folkeavstemningen. Ifølge nyhetsbyrået Anatolia brukte politiet batonger og tåregass for å spre demonstranter og bråkmakere i flere byer.

Nei-siden mistet én stemme da Kemal Kilicdaroglu, som leder opposisjonspartiet CHP, ble nektet å avgi stemme. Ifølge lokale medier skyldtes dette at han ikke var registrert på sin nye adresse.

Nærmere 50 millioner tyrkere hadde stemmerett i folkeavstemningen, og deltakelsen lå på 77—78 prosent.

(NTB)