MÅTTE EVAKUERE:  77 år gamle Anton Lothe (innfelt) er en av de rundt 20 evakuerte beboerne ved rasområdet i Trondheim. Geologer tar nå i bruk helikopter for å sjekke området for eventuelle flere ras. Foto: Ole Morten Johansen og Tor Aage Hansen
MÅTTE EVAKUERE: 77 år gamle Anton Lothe (innfelt) er en av de rundt 20 evakuerte beboerne ved rasområdet i Trondheim. Geologer tar nå i bruk helikopter for å sjekke området for eventuelle flere ras. Foto: Ole Morten Johansen og Tor Aage HansenVis mer

- Trærne fløyt nedover dalen

Anton Lothe (77) så raset fra stuevinduet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ESP/OSLO (Dagbladet): - Jeg sto opp i sjutida i dag tidlig, og da jeg kikket ut vinduet så jeg trærne flyte nedover og dalen gradvis bli fylt opp av leire, sier Anton Lothe (77).

Han anslår at huset hans ligger 200 meter fra området i Esp i Trondheim, hvor det søndag formiddag gikk et stort ras.

Måtte evakuere hjemmet Lothe ble bedt om å evakuere huset som har vært hans hjem hele hans liv.

- Men det var helt greit å evakuere. Politiet gjør bare jobben sin, sier han.

Til tross for at Lothe våknet opp til dramatiske scener, føler han seg likevel ikke utrygg.

- Jeg har riktignok aldri opplevd et slikt ras som dette før. Men det hele foregikk egentlig ganske stille og rolig, og jeg kommer garantert til å flytte tilbake, sier 77-åringen.

Merket ikke raset Lothe regner med å kunne komme hjem igjen når strømmen i rasområdet er kommet tilbake.

- Nå er jeg egentlig mest irritert over at jeg ikke får se Northug i aksjon i dag, humrer han.

Heller ikke Torbjørn Graneggen (48) lar seg skremme av raset. Han bor sammen med sin familie drøye hundre meter lenger unna skredområdet enn Lothe.

- Vi vet at vi bor i et kvikkleireområde, men vi regner jo likevel ikke med at noe slikt som dette skal skje, sier Graneggen.

Ingen av familiemedlemmene merket at raset gikk.

 FULL UTRYKNING:  Politi, ambulanser og redningshelikopter kom raskt til stedet etter meldingen om jordskred. Foto: Tor Aage Hansen
FULL UTRYKNING: Politi, ambulanser og redningshelikopter kom raskt til stedet etter meldingen om jordskred. Foto: Tor Aage Hansen Vis mer

- Nå er vi bare glade for at politiet har evakuert såpass mange, og at det blir gjort en grundig jobb med å få sjekket området.

redningsleder Ben Wikøren ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Dagbladet.

På grunn av den ytterligere rasfaren ber politiet folk holde seg unna området.

Ifølge redningsleder Ben Wikøren i Hovedredningssentralen i Sør-Norge, har NVE bedt rundt tjue personer om å evakuere sine hjem.

Rikard Heimen i Trøndelag Brann- og redningstjeneste sier til Dagbladet at det er planer om å evakuere ytterligere 10-15 gårder i tillegg til de to eller tre gårdene som allerede er evakuert. Ifølge Heimen er det de to helikopterne på stedet som har denne oppgaven.

- Det raser litt hele tida, så Brannvesenet har kjørt vekk fra området på grunn av fare for nye skred, og vi har sperret av veiene inn dit, i et område på 2-3 kilometer, sier Heimen.

 STORT SKRED:  Jordskredet er bereget til å være rundt 350 meter langt og 50 meter bredt. Foto: Tor Aage Hansen
STORT SKRED: Jordskredet er bereget til å være rundt 350 meter langt og 50 meter bredt. Foto: Tor Aage Hansen Vis mer