Trærne forsvinner: - Helt topp

Kurt Nilsen og Rita Fjeld Hovden deler ut gratis juletrær til de som trenger det. De mener det ikke bare er gaver og mat som er dyrt i desember.

JULETRADISJON: Rita Fjeld Hovden fikk 18 juletrær av en anonym giver som skal gis til de som trenger det. Foto: Privat
JULETRADISJON: Rita Fjeld Hovden fikk 18 juletrær av en anonym giver som skal gis til de som trenger det. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har jobbet i frivilligsentralen i over 21 år, og ser at det er flere og flere som trenger hjelp, sier Rita Fjeld Hovden til Dagbladet.

For Hovden er det ikke noe nytt å dele ut til dem som trenger det som mest. Men at det var juletrær som skulle deles ut i år var helt tilfeldig.

- Jeg tror det viktigste er at alle har muligheten til å ha et juletre, forteller hun.

Den anonyme hjelperen sendte over 18 juletrær som organisasjonen skal dele ut de kommende dagene. Men det kan se ut som noen allerede har vært innom og hentet seg et par.

Forsynte seg av trærne

Men før de har fått satt i gang utdelingen, manglet et par trær.

- Det var 18 juletrær, nå ser det ut som det er litt færre. Så noen har nok vært innom og forsynt seg, sier Hovden.

INSPIRASJON: Kurt Nilsen ønsker å inspirere andre til å gjøre det samme. Han mener juletreet har større betydning enn maten og gavene. Foto: Privat
INSPIRASJON: Kurt Nilsen ønsker å inspirere andre til å gjøre det samme. Han mener juletreet har større betydning enn maten og gavene. Foto: Privat Vis mer

Men hun er ikke lei seg for at trærne er borte - tvert imot.

- Jeg synes det er helt topp, da trengte de nok et tre, sier hun.

Hovden har jobbet i den frivillige organisasjonen i mange år. Hun ser at det organisasjonen utgjør en forskjell. Tidligere har hun både delt ut mat og klær.

- Det er mange som står utenfor matuttakene i 15 kuldegrader for å få en bærepose med mat som de ikke vet hva er. Så jeg vet at jeg gjør en forskjell, sier hun.

Stoler på de besøkende

Kurt Nilsen, Campingbestyrer på Granholmen i Sandefjord, vil også bidra med det han kan.

- Et juletre er veldig synlig nå i jula, kanskje det som er mest synlig, sier Kurt Nilsen til Dagbladet.

I år deler han ut trær til de som trenger det, for å skape litt glede i ei tid som kan være vanskelig for ekstra mange i år. Han mener juletreet har stor påvirkning for julestemningen i hjemmet.

DONERE: Campingbestyrer Kurt Nilsen ønsker også å hjelpe i julen. Foto: Privat
DONERE: Campingbestyrer Kurt Nilsen ønsker også å hjelpe i julen. Foto: Privat Vis mer

- Jeg så at andre ga gaver, julepynt eller penger. Men et juletre er en tradisjon for mange, og det var det jeg kunne gi, sier Nilsen.

Nilsen ønsker å oppfordre andre til å gjøre det samme, for ideen var spontan. Han ber de som trenger et tre om å komme innom og si ifra.

For i skogen er det ingen grunn for å være beskjeden.

- Det er ikke noe hokuspokus. Vi ber ikke om dokumentasjon eller bevis på at folk trenger det. Jeg stoler på at mennesker er gode, forteller han.

Men han er klar over at det er en mulighet for noen å snike til seg et tre.

- Jeg kan ofre et tre eller to for at andre som faktisk trenger det skal få et også, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer