Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uvær i Sør-Norge:

Trærne knakk som fyrstikker: - Utrygge i vårt eget hjem

Kraftige vindkast 1. nyttårsdag har ført til store utfordringer over betydelige deler av Sør-Norge.

SKADER: I løpet av noen få timer tirsdag kveld, rakk vinden å gjøre stor skade på denne tomta i Skogsbygda i Nes. Foto: Øistein Norum Monsen
SKADER: I løpet av noen få timer tirsdag kveld, rakk vinden å gjøre stor skade på denne tomta i Skogsbygda i Nes. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKOGBYGDA / OSLO (Dagbladet): Flere tusen husstander er uten strøm, flere fly har måttet avbryte landing på Oslo Lufthavn, flere veier, og nær sagt alle fjelloverganger i Sør-Norge er stengt, det meldes om problemer med mobilnettverket og flere steder meldes det om trær som har rast over veier.

For Simen Hansen Lorentzen, samboeren Cecilie Sørensen og parets ett år gamle datter ble kvelden ekstra dramatisk, da ikke mindre enn tre store grantrær falt over huset deres. I tillegg ble to av samboerparets biler skadet av trær som ble blåst over ende. Nå har den lille familien «evakuert» til Sørensens foreldre.

På de speilblanke veiene ut til Skogbygda i Nes, der huset ligger, er greiner og trær blåst over ende. Store plater og bygningsmateriale er sendt av gårde med vinden.

KNUST: Et tre har knust frontruta på en av familiens to biler. Foto: Øistein Norum Monsen
KNUST: Et tre har knust frontruta på en av familiens to biler. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Rundt huset knaker det faretruende fra trærne i skogen, og bak huset ligger en rekke trær. Noen er revet opp med rota, andre har knekt tvers av som tynne pinner.

- Jeg ble oppringt av Cecile som fortalte at strømmen hadde gått, og kom meg hjem. Etter kort tid kom strømmen tilbake, men da braka det brått som om det hadde slått ned et lyn rett utenfor, forteller Simen Hansen Lorentzen til Dagbladet.

Det var Romerikes Blad som først omtalte saken (krever innlogging).

- Mye verre

Da han kom ut lå et massivt grantre veltet over huset. Det var ikke store skader, men kort tid etter at sjokket hadde lagt seg kom det et nytt brak.

- Det var mye verre. Plutselig lå det et nytt tre over huset. Da ringte vi mora til Cecilie og spurte om vi kunne komme dit. Vi hadde ikke noe lyst til å være hjemme med en datter på ett år, mens vi følte oss utrygge i vårt eget hjem. Mens vi pakket for turen så skjedde det igjen. Først raste nok et tre over huset, så et annet tre over en av bilene våre, sier Lorentzen.

SKAL VRAKES: To av familiens biler havnet under trær tirsdag kveld. Denne skal vrakes, forteller Lorentzen. Foto: Øistein Norum Monsen
SKAL VRAKES: To av familiens biler havnet under trær tirsdag kveld. Denne skal vrakes, forteller Lorentzen. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Ekkelt

Han forteller at han har opplevd vind i området før, og at flere trær har rast over ende i området. Men noe som dette …

- Det har jeg aldri opplevd. Det har blåst litt før, men jeg kan ikke huske å ha kjent på noe i nærheten av dette. Det var faktisk litt ekkelt, men det er ikke noe å bli hysterisk over, sier han til Dagbladet.

Nå har Lorentzen tatt med seg familien til svigermor på Aulie. Der sitter de i mørket, uten strøm. Huset prøver han å ikke tenke på før i morgen.

- Det var ikke noen synlige skader, så jeg tror det har gått greit. Dattera vår ble ikke skremt, hun synes nok det var skumlere da strømmen gikk, ler han.

VIPPER: Et av trærne ligger og vipper på taket. Foto: Øistein Norum Monsen
VIPPER: Et av trærne ligger og vipper på taket. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Bare ting

Da Dagbladet kom fram til stedet viste det seg at nok en av familiens biler hadde blitt truffet av et tre.

- Jeg fikk nettopp vite det selv, sier Lorentzen når Dagbladet tar kontakt igjen.

- Det er klart det er kjedelig, det er bilen jeg bruker til daglig.

Han er likevel positiv, og sier at han er glad at ingen ble skadd i uværet.

- Det er faktisk bare snakk om ting, minner han på.

Strømbrudd

7472 av Hafslunds kunder på Østlandet er tirsdag kveld uten strøm. Årsaken er kraftig vind og ringvirkninger som følge av dette.

- Vi har hatt trøbbel i Østfold, Oslo og Akershus. I overkant av 25.000 har vært berørt av kort- eller langvarig strømbrudd. Nå er det 7472 som er uten strøm, sier kommunikasjonssjef i Hafslund, Morten Schau, til Dagbladet like før klokka 22.

Ifølge nettselskapet er det trefall som er årsaken til at tusenvis av kunder har sittet i mørket 1. nyttårsdag. Flere linjer har strømlinjer røket etter at trær har veltet over dem.

Trøblete mobilnett

Både Telia og Telenor melder om mindre problemer som følge av strømbrudd.

- Mesteparten skyldes kraftsvikt. Det er snakk om åtte basestasjoner i Hordaland, fem i Trøndelag og fem i Møre og Romsdal. Vi har også fått melding om kraftproblemer i Akershus, Hedmark og Oppland, men det skal ikke medføre problemer på mobilnettverket foreløpig, sier informasjonssjef Magnus Line i Telenor Norge, til Dagbladet og legger til:

- Vi overvåker situasjonen fortløpende, og har høy beredskap i tilfelle eventuelle brudd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!