Uvær i Sør-Norge

Trærne sneiet bygget: - Voldsomt

Det historiske bygget unngikk så vidt det store treet. - Været var voldsomt, sier innbygger.

VIND: Slik ser det ut ved Sandbekkestua i Rælingen etter at vinden har herjet i Sør-Norge. Foto: Per-Øyvind Skarphol
VIND: Slik ser det ut ved Sandbekkestua i Rælingen etter at vinden har herjet i Sør-Norge. Foto: Per-Øyvind Skarphol Vis mer
Publisert

- Det blåste noe helt forferdelig, forteller Per-Øyvind Skarphol til Dagbladet om stormen som har herjet i Sør-Norge det siste døgnet.

Skarphol var ute på en kort spasertur lørdag ettermiddag da han dokumenterte treveltingen som nesten ødela det historiske huset Sandbekkestua i kommunen.

Det var Romerikes Blad som først omtalte hendelsen.

Tre-fire trær har falt rett ved bygningen hvor Rælingen kunstforening holder til.

- Greinene har knust en del taktstein, men det er veldig bra at huset ikke ble mer skadd. Været var voldsomt på fredag, forteller Skarphol.

- Stormen har herjet

Skarphol delte bildet på Facebook klokka 14.55 lørdag, og forteller til Dagbladet at han observerte flere trær som hadde blåst over ende på turveien - i tillegg til trærne som sneiet Sandbekkestua.

- Stormen har nok herja ganske mye. Jeg har snakket med andre også, som har sagt at flere trær har blåst over ende i området, sier Skarphol.

VOLDSOMT: Fredag herjet et voldsomt uvær over sørøst-Norge. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Uværet som herjet på Sør- og Østlandet fredag kveld, førte til at trær ble blåst over ende, og at strømledninger og kabler ble ødelagt.

Lørdag ettermiddag er nødnettet fortsatt berørt av de omfattende strømbruddene som uværet i Sør-Norge har medført. Rundt 80 av 2085 basestasjoner i Nødnett er berørt, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

- Statsforvalterne i de berørte kommunene melder om godt samarbeid lokalt, men det har falt ned mange trær så det vil ta tid å få rettet opp alt strømutfall og få ryddet alle veier, sier Elisabeth Aarsæther, direktør i DSB.

Berørte områder er blant annet vest i Telemarksregionen, Valdres, og deler av Hallingdal, ifølge DSB.

Voldomst uvær i sørøst-Norge - politiet ber folk holde seg hjemme. Reporter: Ivan Larsson. Video: Martin Ellingsen. Vis mer

Millionskader

Lørdag skriver NTB at vinden førte til skader for flere titalls millioner kroner i Sør-Norge.

- Det mest vanlige er bygningsskader på tak, vinduer og dører, i tillegg til takstein som løsner og forårsaker ødeleggelser, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til nyhetsbyrået.

Lørdag fikk Gjensidige inn over 100 skademeldinger, og ifølge selskapets beregninger er det snakk om skader for flere titalls millioner kroner.

- I tillegg til disse bygningsskadene er det erfaringsmessig også noen biler og båter som blir påført skader ved denne type hendelser, sier Rysstad.

Han venter at antall skademeldinger vil øke i løpet av helga og neste uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer