Traff Australia i 290 kilometer i timen

Syklonen Larry den verste på flere tiår. Mange norske studenter i området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syklonen Larry traff den nordøstlige kysten av Australia mandag morgen lokal tid og rev av flere hustak like sør for byen Cairns, som er ventet å bli hardt rammet. 


Vindkastene ble målt til 290 kilometer i timen, og Larry ble gradert opp fra en en såkalt grad fire til en grad fem-syklon.

- Dette er den verste syklonen vi kan komme til å oppleve på flere tiår, sier direktøren i krise- og redningsetaten i delstaten Queensland, Frank Pagano, til nyhetsbyrået AP.

Hittil er bare tre personer meldt skadet som følge av syklonen. En kvinne skal ha blitt truffet av glasskår som kom fykende med vinden, og to personer er skadet i forbindelse med fall, ifølge en talskvinne for politiet i Queensland.

Evakuerer- Strømmen har gått og syklonen har feid ned trærne. Vi kan ikke holde oss oppdatert om hva som skjer her på annen måte enn å se ut av vinduet, sier den norske studenten Knut Thomas Rustad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Innbyggere langs kysten nordøst i Australia evakuerer sine hjem i frykt for den kraftige syklonen Larry, som sammenlignes med orkanen Katrina i New Orleans. Det befinner seg mange nordmenn i området.

Australske myndigheter har beordret innbyggere langs den nordøstlige kysten - også kalt  om å forlate sine hjem.

Kategori fem

Traff  Australia i 290 kilometer i timen

Syklonen blir rangert som en kategori fire-storm, på en skala som går til fem. Australias meteorologiske byrå melder at vindstyrken kan komme opp i 290 kilometer i timen.

– Dette er den voldsomste syklonen vi kan komme til å oppleve på kysten av Queensland på flere tiår. Det kommer til å bli ødeleggelser, sier direktøren i krise- og redningsetaten i delstaten Queensland, Frank Pagano

Han sammenligner Larrys potensielle styrke med orkanen Katrina, som rammet USA svært hardt i august i fjor. Til sammen 1.300 mennesker omkom som følge av Katrinas herjinger.

– Katrina var en kategori fem-storm. Dette er en kategori fire-storm som kan utvikle seg til å bli lik den amerikanske, sier Pagano.

Blant områdene som nå trues av syklonen er turistbyen Cairns, som er et populært reisemål også for nordmenn. Byen Townsville, lenger sør, er også truet.

Nordmenn i syklonområde

Ifølge det norske utenriksdepartementet har ambassaden i Australia registrert 13 norske studenter boende i Cairns og i underkant av 70 norske studenter i Townsville.

Den norske ambassaden følger situasjonen og har vært i kontakt med den norske studentorganisasjonen ANSA, som har et varslingssystem i slike situasjoner.

– Ambassaden har fått noen telefoner fra nordmenn. De er blitt bedt om å følge anvisningene fra de lokale myndighetene, sier fungerende pressetalsmann i UD, Frode Overland Andersen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Norsk beredskapsplan

ANSAs president Rasmus Myklebust, som befinner seg i Australia, bekrefter at organisasjonen har satt i verk sin beredskapsplan.

– Vi følger situasjonen veldig nøye og har et nært samarbeid med den norske sjømannskirken. Sjømannsprest Jan Stelles Rønningen kommer til å rykke ut til området dersom det blir nødvendig, sier Myklebust til ANB.

Foreløpig har ANSA kontaktet de lokale representantene i Cairns og Townsville. De holder kontakt med studentene og oppfordrer dem til å holde familien i Norge orientert, i tillegg til å følge australske myndigheters instrukser.

– Innbyggere langs kysten mellom Cairns og Townsville blir spesielt advart mot farlig tidevann idet syklonen krysser kysten, melder Senteret for varsling av tropiske sykloner i Brisbane.

Unntakstilstand

– Det er sannsynlig at sjøen vil stige til et nivå betraktelig over det normale, med farlige bølger, sterke strømmer og påfølgende oversvømmelser av lavtliggende områder et stykke innover land, melder senteret videre.

Folk som befinner seg på syklonens mulige vei blir bedt om å holde seg innendørs på sikre tilfluktssteder over nivået vannet er ventet å stige til.

Delstatsministeren i Queensland, Peter Beattie, har erklært unntakstilstand, som gir lokale myndigheter rett til å foreta obligatorisk evakuering. Foreløpig er det innbyggere som bor nær kysten sør for Cairns som har måttet evakuere. Det er gjort klar tilfluktssteder for folk som ikke kan dra til slektninger eller venner.

IKKE FØRSTE GANG "Gullkysten" øst av Australia er kjent med naturkreftenes herjinger. Her restene etter syklonen Steve, som har lagd pinneved av et turistanlegg ved byen Cairns. Den forrige styrke fire-orkanen på Australias østkyst het Ingrid, og rammet i mars 2004.
SATELITTBILDE: Dette satelittbildet viser syklonen Larry over nordøstre Australia søndag. (AP Photo/Bureau of Meteorology, HO)
<B>VÅTT: En bil står i sjøvann etter at syklonen Larry sveipet gjennom South Mission Beach ved Innisfail i Queensland.
Et småfly ligger på rygg ved Cairns Airport etter Larrys herjinger.