ARBEIDSSEIER. Jonas Gahr Støre har sammenliknet valgkampen med ei femmil, og sier han har disponert kreftene godt.

- Jeg har planlagt kreftene til å stå dette løpet ut og mer til. Det blir en arbeidsseier, sier Støre, her på valgkamp i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ARBEIDSSEIER. Jonas Gahr Støre har sammenliknet valgkampen med ei femmil, og sier han har disponert kreftene godt. - Jeg har planlagt kreftene til å stå dette løpet ut og mer til. Det blir en arbeidsseier, sier Støre, her på valgkamp i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Kampen om makta

- Traff en nerve med bud­skapet om et kaldere Norge

Jonas Gahr Støre tror verdioppgjøret med regjeringen har vekket usikre velgere. Han tror på «arbeidsseier» neste mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Støre har sammenliknet valgkampen med ei femmil, og sier han har disponert kreftene godt.

- Jeg har planlagt kreftene til å stå dette løpet ut og mer til. Det blir en arbeidsseier, sier Støre til Dagbladet.

I helga fikk han ekstra energi av å møte heiarop på valgkamp i Oslo.

Den siste uka står kampen om de anslagsvis én million velgerne som ikke har bestemt seg. For Støre handler det først og fremst om å konkretisere Aps politiske saker og løfter, og få de 150 000-200 000 tidligere Ap-velgerne, som nå er usikre, ned fra gjerdet og til stemmeurnene.

Regjeringens første 100 dager

Dagbladet har snakket med Støre og nære medarbeidere i partiet. Dette er planen som skal sikre seier:

* Konkretisere sakene. I en valgkamp der meningsmålinger har dominert mediebildet, har ikke Aps saker og løfter kommet godt nok fram. Nå gjelder det å få fram hva skoleløfter og eldresatsing betyr ned til kommunenivå.

* 100 dagers-plan. Planen for en Støre-ledet regjerings første 100 dager skal rulles ut, for å tydeliggjøre retning og handlekraft. Støre lover blant annet 1000 nye lærere i 2018-budsjettet. Han har lovet tre milliarder til sykehusene hvert år, og eldrereformer. Dette skal synes allerede første år.

- Vi skal sette i gang et lovarbeid for å reversere generell adgang til midlertidige ansettelser og styrke arbeidsmiljøloven, og vi skal stoppe forsøkene på privatisering og oppsplitting av jernbanen. Det vil vi ta tak i med én gang, sier Støre.

Ap-plan

Ifølge Støre er 100 dagers-planen Aps plan, og ikke «framforhandlet» med eventuelle regjeringspartnere.

- Ap, Sp og SV er et mulig regjeringssamarbeid. Vi er enige om hovedretningen i politikken, og vi ser at det som er av ulikheter mellom oss, kan vi håndtere. De 10 punktene for våre første 100 dager, de vet jeg vil vekke gjenklang hos dem, sier Støre.

«Nok er nok»

* Hamre inn verdibudskapet: At fire år med Frp i regjering er nok.

I Dagbladet forrige lørdag anklaget Støre Erna Solberg for å bidra til et kaldere Norge ved å ta Frp inn i regjering.

- Uten at Erna Solberg har satt foten ned, har ytre-høyre partiet Frp fått lov til å sette en lavere standard for Norge. Slik skal vi ikke ha det i Norge, sa Støre blant annet.

Ap rapporterer om voldsom respons, og mener oppgjøret mobiliserte både i egne rekker og blant verdikonservative. Selv sier Støre:

- Vi traff en nerve. Mange er opptatt av dette. I den siste uka har Frps nye rolle i det norske samfunnet, etter at Høyre gjorde dem til regjeringspartner, virkelig blitt løftet fram. Jeg registrerer at det også er konservative stemmer og andre samfunnsdebattanter som påpeker det, sier Støre til Dagbladet.

- Erna prøver å viske ut forskjeller

* Få fram forskjellene.

For Støre handler det seg nå i sluttfasen tvert i mot om å få fram forskjellene mellom Ap og høyresiden.

- Jeg merker fra høyresiden at de i retorikk har beveget seg tett opp til Ap, og forsøker å viske ut forskjeller. Men det er forskjell i bruk av penger, i hva vi satser på, og hva vi vil Norge skal stå for, sier Støre.

Møte folk

* Mobilisere.

De siste dagene før valget dreier seg å mobilisere, få folk til å stemme og sikre mandater i fylker der de er i spill. Støre og den øvrige partiledelsen vil reise landet på kryss og tvers for å møte så mange velgere som mulig. I dag skal Støre besøke alle de fire Vestlands-fylkene. I morgen er det Vestfold, Østfold og Buskerud som får besøk.

Planene for de siste dagene er ikke lagt i detalj, men Støre og hans stab vil naturlig nok bruke en del tid på å forberede de avsluttende partilederdebattene i TV og NRK.

- Vi har lagt fram gjennomarbeidet politikk på skole, helse, eldre og arbeid. Men det skal oppsummeres og legges fram på en måte for velgerne som treffer dem. Det handler innspurten om, sier Støre.