STYRTET OG TOK FYR: Det russiske passasjerflyet havarerte kort tid etter avgang fra flyplassen i byen Jaroslavl. 43 av 45 personer om bord omkom; to oppgis å være kritisk skadd. Foto: EPA/NTV/SCANPIX
STYRTET OG TOK FYR: Det russiske passasjerflyet havarerte kort tid etter avgang fra flyplassen i byen Jaroslavl. 43 av 45 personer om bord omkom; to oppgis å være kritisk skadd. Foto: EPA/NTV/SCANPIXVis mer

- Traff en radiomast, krasjet og tok fyr

Ulykkesflyet greide ikke å lette, ifølge flygeleder. Nesten et helt hockeylag drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 43 personer ble drept, da et passasjerfly av typen Jakovlev Jak-42 med et russisk ishockeylag krasjet og tok fyr straks etter avgang fra flyplassen Tunoshna ved byen Jaroslavl nordøst for Moskva. To personer skal ifølge meldinger være kritisk skadd.

Tallene er usikre: Enkelte medier melder om 44 drepte og én skadd.

Nesten hele hockeylaget Lokomotiv omkom i hendelsen, inkludert den svenske målvakten Stefan Liv (30). Lifenews.ru har offentliggjort passasjerlisten, som inneholder passnummer, og dette stemmer overens med Livs, sier det svenske politiet til Expressen.se.

- Vi har ikke noe lag lenger. Alle spillerne i startoppstillingen og servicepersonene brant opp i styrten, sier talsperson for ishockeylaget, Valdimir N. Malkov, ifølge New York Times.

I tillegg til russere, omkom personer fra Tyskland, Hviterussland, Tsjekkia, Latvia og Slovakia.

Laget, som tre ganger russiske mestere, skulle spille bortekamp i Minsk og hadde chartret flyet fra flyselskapet Yak-Service.

OMKOM: Den svenske målvakten Stefan Liv var om bord flyet med flesteparten av sine kolleger i hockeyklubben Lokomotiv. Foto: AFP PHOTO/ALEXANDER NEMENOV/SCANPIX
OMKOM: Den svenske målvakten Stefan Liv var om bord flyet med flesteparten av sine kolleger i hockeyklubben Lokomotiv. Foto: AFP PHOTO/ALEXANDER NEMENOV/SCANPIX Vis mer

Foreløpige meldinger antyder at flyet ikke fikk tilstrekkelig oppdrift og traff en radiomast kort tid etter at det tok av. En flygeleder sier til nyhetsbyrået Itar-Tass at flyet var rundt 50 til 60 meter over bakken da det bikket til venstre og krasjet, melder den russiske tv-kanalen RT.

Enkelte vitner sier at flyet begynte å gå i oppløsning i luften, og at det brakk i to da det traff bakken. De første bildene fra ulykkesstedet viser at deler av fartøyet har havnet i elva Volga. Været skal ha vært godt på ulykkestidspunktet.

Åtte besetningsmedlemmer og 37 passasjerer - de fleste tilknyttet hockeyklubben - var om bord da flyet styrtet. Norske Patrick Thoresen spiller for St. Petersburg i den russiske proffligaen KHL, og satt på en restaurant da han fikk beskjed om flyulykken.

- Jeg ante fred og ingen fare, og så fikk jeg denne beskjeden her. Jeg kjente flere av guttene på det laget. Dette er utrolig tragisk, sier Thoresen til NRK.

Den tremotors flytypen Jakovlev Jak-42 tar 100-120 passasjerer, avhengig av konfigurasjon, og brukes til mellomlange flygninger. Etter dagens hendelse har åtte store Jak-42-havari vært ansvarlig for 570 dødsfall, ifølge en oversikt på Wikipedia.

I tillegg til at det benyttes til ruteflygninger i Russland, er en håndfull eksemplarer av den sovjetproduserte flytypen solgt til Afrika, Kina, Cuba, Pakistan og det tidligere Jugoslavia.

BRAKK I FLERE DELER: Deler av flyet havnet i elva Volga. Foto: AP Photo/Misha Japaridze/SCANPIX
BRAKK I FLERE DELER: Deler av flyet havnet i elva Volga. Foto: AP Photo/Misha Japaridze/SCANPIX Vis mer