Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Traff fremmed ubåt?

STAVANGER (Dagbladet): Kolliderte den russiske atomubåten «Kursk» med en fremmed ubåt? Ifølge russiske medier var dette i går en av teoriene om det dramatiske havariet i Barentshavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er jo kjent at vi prøver å følge med hverandres øvelser, forklarer pressetalsmann John Espen Lien ved Forsvarskommando Nord-Norge (FKN).

Russiske medier siterte i går kveld anonyme kilder i den russiske generalstaben som hevdet at en fremmed ubåt kan ha vært involvert i hendelsen.

Denne ubåten kan ligge i nærheten av «Kursk».

Dersom de russiske antydningene er riktige, vil saken ta en svært alvorlig vending og bli et storpolitisk drama like ved Norges grenser.

Ingen øvelse

- Det var ingen Nato-øvelse i området der «Kursk» befant seg. Vi kan svare for våre ubåter, de var ikke der. Andre land får svare for seg. Påstandene fra russisk side har vi egentlig ikke noen kommentarer til, sier pressetalsmann Lien ved FKN til Dagbladet.

- Ingen amerikanske fartøyer var involvert i kollisjonen, het det i en uttalelse fra det amerikanske forsvarsdepartementet i går kveld.

Fortsatt kald krig

Russiske og vestlige ubåter leker katt og mus i et hav som på overflaten framstår som fredens sjø, hvor fiskere fra mange land høster naturens ressurser.

Det norske spionskipet «Marjata» var også i området hvor den russiske øvelsen pågikk. «Marjata» er skipet russerne hater, flere ganger har russiske myndigheter klaget på at etterretningsskipet har opptrådt for nærgående og provoserende.

Også det amerikanske spionskipet USNS «Loyal» var i Barentshavet i helga.