- Traff meg rett i hjertet

Gatekunstneren har tidligere malt Erna Solberg og Bjørnar Moxnes. Nå er det 12 år gamle Emely Frantzen som har fått plass på en kommunevegg. - Plasseringen kan jo være litt symbolsk, sier kunstneren.

GATEKUNST: På en vegg utenfor rådhuset i Sola kommune, har gatekunstneren Töddel malt et bilde av Emely Frantzen. Hun tok sitt eget liv i januar i år. Foran veggen har noen lagt blomster og tent lys. Foto: PRIVAT
GATEKUNST: På en vegg utenfor rådhuset i Sola kommune, har gatekunstneren Töddel malt et bilde av Emely Frantzen. Hun tok sitt eget liv i januar i år. Foran veggen har noen lagt blomster og tent lys. Foto: PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Fredag morgen våknet Sola kommune til synet av et nytt kunstverk. På det som inntil da var en grå betongvegg i Sola sentrum, er det nå et bilde av tolv år gamle Emely Frantzen.

Det bekrefter gatekunstneren Töddel, som har signert og står bak kunstverket.

Vil hedre hennes minne

- Da jeg leste historien om Emely, traff det meg rett i hjertet og magen, sier Töddel til Dagbladet.

Han forteller at han har tenkt på kunstverket en stund, og har hatt et ønske om å hedre hennes minne.

- Det er mange barn og unge som kjemper samme kamp som hun kjempet, sier gatekunstneren.

Emely Frantzen hadde i flere år forsøkt å si ifra om mobbing, vold og trusler.

«Fly høyt, Emely»

Bildet viser Emely ridende på en to meter høy enhjørning. Over har kunstneren skrevet «Fly høyt Emely».

Under begravelsen i begynnelsen av februar i år, skrev familie og venner siste hilsener på kista hennes.

Flere av dem som skrev på kista, skrev nettopp disse ordene: «Fly høyt, Emely».

RÅDHUSPARKEN: Bildet av Emely møter dem som går gjennom rådhusparken, eller som ser ut vinduene i Sola kommunes rådhus. Foto: PRIVAT
RÅDHUSPARKEN: Bildet av Emely møter dem som går gjennom rådhusparken, eller som ser ut vinduene i Sola kommunes rådhus. Foto: PRIVAT Vis mer

Kommunal vegg

Bildet av Emely er malt på en vegg like ved rådhuset i Sola kommune. Gatekunstneren forteller at han ikke har bedt om tillatelsen til å male bildet på veggen, som ifølge Töddel er en kommunalt eid vegg.

- Jeg valgte akkurat denne veggen fordi jeg tenkte at det ville bli visuelt fint. Og så kan jo plasseringen være litt symbolsk. Det er mange etater som var involvert og som prøvde å hjelpe Emely. De gjorde kanskje sitt beste, men det gikk likevel galt, sier Töddel.

Dagbladet har vært i kontakt med kommunedirektør Knut Underbakke i Sola kommune, som sier det er for tidlig å si hva som vil skje med bildet.

- Vi har registrert at dette har kommet på plass i løp av natta. Jeg er ikke kjent med at det er gitt til tillatelse til dette fra Sola kommune, sier han.

12 år gamle Emely Frantzen tok sitt eget liv. Hun fortalte om mobbing på skolen gjennom flere år. Nå håper foreldrene hennes at politikere ser og lærer av Emelys historie, og gjør endringer i regelverket. Video: Øistein Norum Monsen, Ola Strømman. Vis mer

Moxnes og Solberg

Töddel står bak flere kjente gatekunstverk. Som en kommentar til høstens kommunestyre- og fylkestingsvalget, malte han et bilde av Høyre-leder Erna Solberg som spraymaler en rød klovnenese på Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Bildet ble malt på en vegg i Stavanger sentrum natta etter valget.

- Jeg er samfunnsengasjert, og jeg deler ut både ris og ros, sier Töddel.

Den anonyme kunstneren fikk også mye oppmerksomhet i sommer, da han malte et bilde av en sovende Bjørnar Moxnes. Den tidligere Rødt-lederen ble malt med buksene nede, englevinger og Boss-briller på en hjørnevegg i Bergen.

I fjor høst malte han ansiktet til skuespiller og komiker Atle Antonsen på en dartskive, etter at samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali politianmeldte komikeren.

KJENT SIGNATUR: Gatekunstneren Töddel er kjent for sine samfunnskritiske bilder. Foto: PRIVAT
KJENT SIGNATUR: Gatekunstneren Töddel er kjent for sine samfunnskritiske bilder. Foto: PRIVAT Vis mer

- Noen blir kanskje sinte

- Hva tenker du om at det du gjør er ulovlig?

-Det er ikke noe jeg tenker mye over. Det er så mye vondt i verden. Om noen vil bruke kreftene på kunsten min, så tenker jeg at de har feil fokus og burde tenke seg om og heller prøve å gjøre en forskjell, sier kunstneren.

- Kunst er jo ment å sette i gang en bevegelse hos dem som ser den. Noen blir kanskje sinte, sånn er det med all kunst, det lever jeg godt med.

Tips oss om mobbing!

Har du tips eller opplysninger om denne saken?

.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer