Trafficking-ofre får endelig hjelp

«Yasmin» (35) er en av sju trafficking-ofre som nå har klart å komme seg ut av hallikens klør. Med hjelp fra prosjekt ROSA får kvinnene hemmelig adresse og juridisk bistand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omfanget av prostituerte kvinner som kommer til Norge gjennom internasjonal menneskehandel har eksplodert. Ifølge det nasjonale kompetansesenteret PRO-senteret er 67 prosent av kvinnene som selger sex i Oslo utenlandske.

-  Vi står foran store utfordringer, men det er godt å se at vi nå når fram til noen kvinner, sier Tove Smaadahl, daglig leder for Krisesentersekretariatet. Hun var med på å iverksette prosjekt ROSA, som startet i februar i år, i regi av Justisdepartementet og sekretariatet.

-  Vi stiller ingen betingelser til kvinnene. Vi er her for å hjelpe dem ut av en vanskelig situasjon. Det er det som skiller prosjekt ROSA fra andre tiltak som er blitt startet tidligere, sier hun.

Mye å frykte

Prosjekt ROSA har fått henvendelser fra 30 fortvilte kvinner som ønsker hjelp. Bare sju av disse har turt å bryte med miljøet sitt.

-  Det er vanskelig å nå ut til kvinnene. Men vi har fått flere henvendelser enn vi hadde ventet. Det tar tid å etablere troverdighet i miljøet og hos kvinnene. Kvinnene er redde for represalier fra bakmennene som har nettverk i flere land. De frykter ikke bare for eget liv, men også for familienes liv i hjemlandet, sier Tove Smaadahl.

Håpet brast

«Yasmin» (35) fra Nigeria er en av kvinnene ROSA har hjulpet. Hun kom til Norge i 2004 og var i klørne på en hallik som kontrollerte fire leiligheter som var fulle av nigerianske kvinner.

-  Jeg har aldri hatt noen foreldre og har levd i sterk fattigdom hele livet. Jeg reiste til Norge med håp om et bedre liv og framtid, forteller «Yasmin» til Dagbladet. Hun lar tårene renne fritt, det er vanskelig å snakke om det hun har vært gjennom.

-  Vold og trakassering ble en stor del av hverdagen min. Midt i all min fortvilelse ble jeg gravid, sukker hun.

-  Da jeg var gravid i tredje måned ble jeg sparket hardt i magen og stukket med kniv. Det endte med at jeg mistet barnet mitt. Da brøt jeg ut, forteller «Yasmin».

I regi av prosjekt ROSA ble hun plassert på hemmelig adresse. -  Jeg føler meg trygg nå, men jeg får så mye tid til å tenke. Det eneste jeg gjør er å røyke og gråte, forteller hun.

Hun er redd for å bli sendt ut av Norge og inn i elendigheten igjen.

Vil vaske

-  Jeg har ingen venner eller familie og ingen steder å dra, sier «Yasmin». Nå har hun søkt om oppholdstillatelse og ønsker å bli i Norge.

-  Jeg vil gå på skole og få meg en jobb. Jeg vil enten få meg en vaskejobb eller så vil jeg ta omsorg for gamle eller andre pleietrengende grupper, sier hun.

Når «Yasmin» får endelig svar på søknaden sin, er usikkert.

HARD TID: «Yasmin» er en av mange nigerianske kvinner som kom til Norge med håpet om en bedre framtid, men opplevde vold og trakassering.