Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trafficking-ofre vender hjem fra Norge: TRUES, PLAGES, BANKES

Ofre for menneskehandel blir utsatt for trusler og vold når de kommer tilbake til hjemlandet, sier litauisk hjelpearbeider og norsk forsker.

REDD: For to uker siden fortalte Dagbladet historien om «Anna», som da hun var 16 år ble lurt og overtalt til å operere som tyv i Bergen. Hun syntes det var tøft å vende tilbake til Litauen. - Jeg var virkelig redd, fortalte «Anna». Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
REDD: For to uker siden fortalte Dagbladet historien om «Anna», som da hun var 16 år ble lurt og overtalt til å operere som tyv i Bergen. Hun syntes det var tøft å vende tilbake til Litauen. - Jeg var virkelig redd, fortalte «Anna». Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAUNAS/OSLO (Dagbladet):- Vi ser at ofre som har vitnet i norske rettssaker blir truet og utsatt for vold når de kommer tilbake til Litauen, sier Kristina Misinienë fra organisasjonen Caritas.

Banket opp I ett tilfelle ble en gutt som hadde vitnet for norsk politi banket opp da han kom tilbake til Vilnius. Da gutten kom tilbake til Litauen var han 17 år, og han ble fanget opp av de kriminelle før Caritas klarte å hjelpe ham.

- I dag har vi mistet kontakt med ham, og vi har mistanke om at han er tilbake i det kriminelle miljøet, sier Misniene til Dagbladet.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra politiet i Bergen angående saken, men så langt har ikke det vært mulig på grunn av ferieavvikling.

Hvert år blir flere hundre litauiske ungdommer lurt eller lokket til Norge og Vesten. Her selger de sex, har underbetalte jobber eller stjeler i butikker, ifølge den katolske organisasjonen Caritas.

HJELPER: Kristina Misiniene i organisasjonen Caritas. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
HJELPER: Kristina Misiniene i organisasjonen Caritas. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

Den katolske hjelpeorganisasjonen har fem kontorer i Litauen med to sosialarbeidere ved hvert kontor. Med få midler klarer de å hjelpe rundt hundre traffickingofre i året.

- Jeg var redd - Vi hjelper over hundre traffickingofre i året, men vi tror antallet ofre er mye større, sier Misniene. Hun forteller at det er et stort problem at mange av ofrene ikke stoler på litauisk politi, og at mange av trafficking-ofrene lider under at de blir stemplet som «skyldige» og ikke som «ofre».

For to uker siden fortalte Dagbladet historien om «Anna»
, som da hun var 16 år ble lurt og overtalt til å bli tyv i Bergen. Da Dagbladet møtte henne, fortalte hun at hun reagerte på møte med litauisk politi da hun kom tilbake til Litauen.

- Jeg var virkelig redd, fortalte «Anna».

Det har ikke lyktes Dagbladet i å få en kommentar fra litauisk politi.

Caritas mener nå at norsk og litauisk politi må gjøre mer for å hjelpe ofrene for menneskehandel og trafficking etter at de har vitnet i norske domstoler.

- Trenger beskyttelse - De burde ikke bli overlatt til dem selv. De er sårbare og trenger beskyttelse. Jeg er redd for at mange ikke vil våge å vitne mot overgriperne hvis man ikke gjøre noe med dette, sier Misniene.

Anette Brunovskis ved Fafo har i en årrekke forsket på hva som møter kvinner som vender hjem etter at de har blitt utsatt for menneskehandel som prostituerte i Norge.

- Det gjelder ikke alle, men det skjer at kvinner blir utsatt for vold og trusler når de kommer tilbake til hjemlandet, sier Brunovskis til Dagbladet.

- Lever i frykt - Jeg har flere ganger sett at det er vanskelig for kvinnene å vende tilbake til et normalt liv fordi de lever i frykt. Alternativet blir å bo på hemmelige adresser, og noen har blitt utsatt for alvorlig trusler, forteller Fafo-forskeren. Hun har også snakket med kvinner som har blitt utsatt for vold når de har kommet hjem fra Vest-Europa.

- En kvinne ble banket opp av en gruppe menn. De banket også hennes bestemor, sier hun.

Brunovskis mener politiet bør vurdere trusselbildet for ofrene før de vitner i norske rettssaker.

Gitter foran vinduet - Belgisk politi fortalte meg at de helst ikke ville basere saker på vitnemål fra ofrene. Det blir en for stor belastning for dem som er blitt utsatt for overgrep, sier forskeren.

SORG: I forrige uke fortalte Dagbladet historien om Vernute Svetnickiene, som mistet sønnen på Nesodden i Norge. Litauiske kriminielle skulle få 80 000 for å skade sønnen. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
SORG: I forrige uke fortalte Dagbladet historien om Vernute Svetnickiene, som mistet sønnen på Nesodden i Norge. Litauiske kriminielle skulle få 80 000 for å skade sønnen. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Dette er også noe norsk politi bør vurdere når de bruker vitnemål fra trafficking-ofre, sier Brunovskis, som understreker at hun ikke har forsket på hvordan norsk politi vurderer trusselbildet for ofrene.

- Jeg møtte en mindreårig jente som hadde vært utsatt for menneskehandel i Norge og som nå lever med gitter foran vinduet, og som ikke har mulighet til å leve et normalt liv, sier Brunovskis.

ETTERLYST: For en uke siden hadde Dagbladet intervju med 24 år gamle Donatas Majauskas som er etterlyst for knivdrap i Vestfold. Selv mener han at han er uskyldig. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
ETTERLYST: For en uke siden hadde Dagbladet intervju med 24 år gamle Donatas Majauskas som er etterlyst for knivdrap i Vestfold. Selv mener han at han er uskyldig. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer
PRIMITIVE FORHOLD: Sist lørdag publiserte Dagbladet unike bilder fra litauisk politi, som viser hvordan metamfetaminen blir produsert. Bildene viser at narkotikaen som regel blir produsert under ekstremt primitive forhold, og uten noen som helst kvalitet- eller sikkerhetskontroll. Foto: LITAUISK POLITI
PRIMITIVE FORHOLD: Sist lørdag publiserte Dagbladet unike bilder fra litauisk politi, som viser hvordan metamfetaminen blir produsert. Bildene viser at narkotikaen som regel blir produsert under ekstremt primitive forhold, og uten noen som helst kvalitet- eller sikkerhetskontroll. Foto: LITAUISK POLITI Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media