Trafficking-ofre vender hjem fra Norge: TRUES, PLAGES, BANKES

Ofre for menneskehandel blir utsatt for trusler og vold når de kommer tilbake til hjemlandet, sier litauisk hjelpearbeider og norsk forsker.

REDD: For to uker siden fortalte Dagbladet historien om «Anna», som da hun var 16 år ble lurt og overtalt til å operere som tyv i Bergen. Hun syntes det var tøft å vende tilbake til Litauen. - Jeg var virkelig redd, fortalte «Anna». Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
REDD: For to uker siden fortalte Dagbladet historien om «Anna», som da hun var 16 år ble lurt og overtalt til å operere som tyv i Bergen. Hun syntes det var tøft å vende tilbake til Litauen. - Jeg var virkelig redd, fortalte «Anna». Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KAUNAS/OSLO (Dagbladet):- Vi ser at ofre som har vitnet i norske rettssaker blir truet og utsatt for vold når de kommer tilbake til Litauen, sier Kristina Misinienë fra organisasjonen Caritas.

Banket opp I ett tilfelle ble en gutt som hadde vitnet for norsk politi banket opp da han kom tilbake til Vilnius. Da gutten kom tilbake til Litauen var han 17 år, og han ble fanget opp av de kriminelle før Caritas klarte å hjelpe ham.

- I dag har vi mistet kontakt med ham, og vi har mistanke om at han er tilbake i det kriminelle miljøet, sier Misniene til Dagbladet.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra politiet i Bergen angående saken, men så langt har ikke det vært mulig på grunn av ferieavvikling.

Hvert år blir flere hundre litauiske ungdommer lurt eller lokket til Norge og Vesten. Her selger de sex, har underbetalte jobber eller stjeler i butikker, ifølge den katolske organisasjonen Caritas.

Den katolske hjelpeorganisasjonen har fem kontorer i Litauen med to sosialarbeidere ved hvert kontor. Med få midler klarer de å hjelpe rundt hundre traffickingofre i året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer