Trafikkaos, barrikader og stengte butikker i Hongkong

- Hvis jeg ikke står imot i dag, vil jeg hate meg selv i framtida, sier demonstrant.

 STOPPER TRAFIKKEN:  Demonstrasjonen sitter i hovedgaten som går gjennom Hongkongs finansdistrikt mandag morgen. Foto: Bobby Yip / Reuters / NTB Scanpix
STOPPER TRAFIKKEN: Demonstrasjonen sitter i hovedgaten som går gjennom Hongkongs finansdistrikt mandag morgen. Foto: Bobby Yip / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i byen sier de likevel har trukket politiet ut av gatene i sentrum. Begrunnelsen er at demonstrasjonene med krav om demokratiske rettigheter skal ha begynt å avta.

En talsmann for byregjeringen ber de gjenværende aktivistene om å forlate områdene hvor protestene har pågått. Demonstrasjonene og gatekampene mellom politi og demokratiforkjempere fortsatte natt til mandag. Opprørspoliti brukte tåregass og kjeppjaget demonstranter som blokkerte en hovedvei tross advarsler om at de brøt loven.

- Hvis jeg ikke står imot i dag, vil jeg hate meg selv i framtida, sa drosjesjåføren Edward Yeung (55), som bannet mot politiet i fremste linje i en av demonstrasjonene. 80.000 mennesker har demonstrert med krav om demokratiske rettigheter i Hongkong i løpet av helgen, ifølge gruppene som har organisert protestene. Tallet er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Nedgang på børsen Protester og sammenstøt førte til store problemer i morgenrushet, og flere utganger fra T-banen var stengt av barrikader. Mange butikker, skoler og banker holdt stengt, mens Hongkong-børsen opplyser at den vil fungere som normalt mandag.

Aksjekursene sank over 2 prosent til det laveste nivået på to og en halv måned da børsen åpnet. På Taiwan tok demonstranter seg inn i resepsjonen til Hongkongs handelskontor i Taipei for å vise støtte til demokratiforkjemperne i Hongkong. Lederne for protesten i Taipei truet med å storme kontoret hvis ingen kom ut for høre kravene deres.

Over 40 skadd Protestene i Hongkong startet for en uke siden, da studenter i byen boikottet all undervisning og tok til gatene med krav om flere demokratiske rettigheter. Demonstrantene raser mot at myndighetene i Beijing i august bestemte at kandidater til 2017-valget må godkjennes av en nominasjonskomité i Beijing.

Så langt er 78 personer pågrepet, mens over 40 skal ha blitt behandlet for skader på sykehus. Arrangørene av protestene ba søndag folk om å trekke seg tilbake hvis politiet begynte å skyte gummikuler. En av lederne for Occupy Central-bevegelsen, Benny Tai, sa han var stolt av at folk møtte opp for å kreve allmenn stemmerett, men at situasjonen var i ferd med å komme ut av kontroll. Han frykter at han vil bli strengt straffet for å ha vært med på å organisere demonstrasjonene. (NTB)