Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trafikken ble helt vill. Folk fikk panikk

Det brøt ut skyting i Kinshasa da Kari Hilde French var på vei for å besøke sønnen Joshua.

BESØKER SØNNEN: Kari Hilde French har tilbragt jula i Kongo sammen med sønnen Joshua. Arkivfoto: John T. Pedersen / Dagbladet
BESØKER SØNNEN: Kari Hilde French har tilbragt jula i Kongo sammen med sønnen Joshua. Arkivfoto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kari Hilde French var på vei til fengselet i Kinshasa for å besøke sønnen Joshua mandag formiddag, da det brøt ut panikk i gatene etter at væpnede personer slo til mot flyplassen og en TV-stasjon.

- Vi var på vei til fengselet for å besøke Joshua og skulle innom et hotell hvor jeg har bodd tidligere for å få sendt noen eposter, da trafikken i nærheten plutselig ble helt vill. Vi holdt på å bli påkjørt flere ganger og folk fikk panikk, sier Kari Hilde French til NTB.

Hun forteller at kaoset startet like etter klokka 9.30. Da var hun og datteren Hannah i en bil like ved hotellet.

- De holdt på å trekke for gitrene. Vi gikk inn på hotellet og spurte hva vi skulle gjøre. Vi kunne i hvert fall ikke kjøre tilbake til leiligheten vår, sier French.

- Foreløpig sitter vi her på kafeen på hotellet til det blir trygt å dra herfra, sier French.

Tryggere på hotellet Urolighetene startet etter at lokalene til den kongolesiske statskanalen RTNC ble angrepet av væpnede ungdommer. Kort tid senere brøt det ut kraftig skyting på den internasjonale flyplassen i Kinshasa.

French forteller at hun var i kontakt med Utenriksdepartementets representant i Kinshasa da urolighetene startet, og at beskjeden var å snu.

- Representanten fra UD ringte oss og sa vi måtte snu, men det var tryggere å søke til hotellet. Vi blir her til vi får nærmere beskjed. Så får vi se om vi kan fortsette dagen som planlagt, eller om vi må returnere til leiligheten, sier French.

Hun er glad de ikke hadde kommet lenger da kaoset startet.

- Vi var egentlig på vei for å besøke Joshua, men var heldige som var så nær hotellet da kaoset brøt ut, sier French.

Blir i tre uker Hun reiste til Kongo allerede 22. desember og har besøkt den drapssiktede sønnen hver dag siden. Hun blir værende i Kinshasa i til sammen tre uker, mens datteren Hannah reiser hjem 4. januar.

Joshua French ble 6. desember tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland 18. august i år. Rettssaken skal etter planen starte 7. januar og pågå over tre dager.

De to nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser for drapet på sin sjåfør i 2009, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010. Begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

Nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.

(NTB)