– Trafikken langt farligere enn bioterror

Bioekspert tror ikke terroristene synes det er bryet verdt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Jeg ville brukt tiden på å frykte andre ting enn bioterrorisme. Trafikken er for eksempel langt farligere, sier veterinær og oberstløytnant Per Leines Lausund til Dagbladet.no.

Han holdt foredraget «Bør vi frykte B-våpen brukt av terrorister?» for medlemmene i Oslo Militære Samfund i deres lokaler i Myntgata i Oslo i kveld.

– Mitt svar på dette spørsmål et er et klart nei, sa Lausund betryggende til publikum. Oberstløytnanten og veterinæren jobber i disse dager med en masteroppgave med tema biologisk terrorisme ved Universitet i Tromsø.

Miltbrann er favoritten

Under kveldens foredrag gikk han gjennom det mest sannsynlige scenariet for et bioterror-angrep som kan forekomme i Norge.

– Jeg tror terroristenes favoritt bioterror-virkemiddel er et miltbrann-angrep. Det er på grunn av tilgjengligheten og at det er veldig kjent, fortalte han.

I scenarioet går terroristene til angrep på en hektisk jernbanestasjon i Norge.

– De vil slå til i rushtiden mens det er mange mennesker der. De vil bruke miltbrann i væskeform i en sprøytebeholder, og de vil late som de sprøyter blomster inne på stasjonen kledd i passende kjeledresser, beskrev han.

- IKKE FRYKT: Oberstløytnant og veterinær Per Leines Lausund holdt foredrag om biologisk terrorisme i Oslo Militære Samfund i kveld. Konklusjonen hans var betryggende. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud
- IKKE FRYKT: Oberstløytnant og veterinær Per Leines Lausund holdt foredrag om biologisk terrorisme i Oslo Militære Samfund i kveld. Konklusjonen hans var betryggende. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud Vis mer

Aksjonen ville ta cirka 15 minutter å gjennomføre. Resultatet er dramatisk, men ikke spesielt oppsiktvekkende.

– Flere års planlegging resulteret i et anslag der 3000 mennesker rammes i den forstand at de har fått medisinering på grunnlag av en mistanke og en risikovurdering av mulig eksponering. 300 er reelt eksponert og 60 er blitt syke i varierende grad. 12 mennesker er døde i løpet av 50 timer, sa Lausund.

Han fortalte videre at terroristen som utøvde selve sprøytingen ville dø, og kunnskapen hans med ham. Jernbanestasjonen ville bli stengt i noen uker, med de konsekvensene det vil medføre for trafikken.

– Jeg tror ikke terroristene synes dette resultatet vil være bryet verdt, sier oberstløytnanten til Dagbladet.no.

Dårligere enn bombeangrep

Han understreker at betraktningene hans er hans personlige vurderinger som student i temaet.

Han tror bioterror-anslaget vil få et så dårlig resultat fordi de nettopp er terrorister. De er overvåkede grupper som sjelden har tid til å kunne planlegge så omfattende arbeid som bio-terror krever. Han tror terror-scenarioet ville virke mot sin hensikt.

– Effekten vil blitt litt dårligere enn en middels sprengladning på samme sted. Og det ville ikke skapt like stor oppmerksomhet. Det ville blitt veldig vanskelig å gjenta angrepet fordi sikkerheten og beredskapen ville blitt styrket. Dessuten ville det skapt sterk avsky fra publikum, sier han.

– Trafikken langt farligere enn bioterror

Han sammenligner effekten av terror-scenarioet som drepte 12 personer med andre ting folk kan dø av.

- I 2001 døde syv personer av legionærsyke i Stavanger og i 2005 døde 10 personer i Sarpsborg-Fredrikstad-området av det samme. Hvert år dør 1200 mennesker av influensarelatert sykdom i Norge og antall trafikkdrepte ligger et sted rundt 300 i året, opplyste han.

Han mener også at biovåpnene de får tilgang til også vil ha svekket effekt.

– Utfordringene deres er kompetanse, erfaring, studietid og tid til utprøving. Det blir svært ressurskrevende, men ikke umulig, sier han.

Han minner derfor om at samfunnet må være årvåkne i forhold til bioterror.

– Terroristene må ikke få tid eller ro til å kunne opparbeide seg teoretisk eller praktisk kunnskap om dette. Vi må ha kunnskap og beredskap i helsevesenet mot nye sykdommer og epidemier, sa han under foredraget før han rundet det hele av.

– Skal man fullføre risikobildet vi utsettes for, så vil jeg oppfordre alle til å kjøre forsiktig hjem og se opp for møtende bilister. Det kan det være god grunn til å frykte.

Foredraget i sin helhet vil bli lagt ut på Oslo Militære Samfunds hjemmesider snart.