TRAFIKKFARLIGE MEDISINER

57 vanlige medisiner ikke merket «trafikkfarlig» 57 vanlige medisiner kan være trafikkfarlige - selv om de ikke er merket med rød varseltrekant som trafikkfarlig medisin. Bruk av medisinene kan få deg i fengsel for brudd på vegtrafikkloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt er det rundt 150 forskjellige medikamenter som kan være farlige og eventuelt ulovlige å ta når man kjører bil. 57 av disse går under gruppen «mulige trafikkfarlige», men er ikke merket med rød varseltrekant på pakningen. I denne gruppen finnes det blant annet mange medisiner mot nervøse lidelser.

Også for disse medikamentene gjelder vegtrafikklovens bestemmelser om at det ikke er lov å føre et kjøretøy dersom kjøreevnen er redusert.

NAF vet ingenting

- De umerkede medisinene kan være minst like trafikkfarlige som de merkede, mener redaktør av Folkets medisinbok, Alv B. Aronsen. Boka, som nylig kom ut i revidert utgave, gir deg en kort beskrivelse av alle de 57 medisinene.

Det er svært personavhengig hvordan vi reagerer på de umerkede medikamentene, men de kan blant annet gi tretthet, nedsatt vurderingsevne, nedsatt oppmerksomhet, kritikkløshet, synsforstyrrelser, svimmelhet og nedsatt reaksjonsevne.

- Trafikkfarlige legemidler skal være merket med en rød trekant på pakningen, men det er sikkert mange bilførere som er i tvil, eller som ikke vet, om medisinen de bruker er et berusende eller bedøvende middel, sier Aronsen.

Norges Automobilforbund vil nå se nærmere på problemet.

- Vi visste ikke om dette, og det er fint at det blir satt søkelys på problematikken. Klart det er litt skremmende at bruk av umerkede medisiner kan få deg straffedømt. NAF vil nå se nærmere på hva vi skal gjøre for å opplyse våre medlemmer om medisinenes virkninger og bruk av disse, sier Malin Lindstrøm i NAF.

Mangelfull opplysning

Tidligere UP-Olsen, Leif N. Olsen, mener det er mangelfull opplysning på området.

- Ved en eventuell politikontroll er du som fører ansvarlig for at ikke kjøreevnen er redusert. Det er mange som er usikre, og etter min mening burde en del av de umerkede medisinene få en rød varseltrekant på pakningen, sier Olsen til Dagbladet.

Avdelingsdirektør Kari Bremer i Statens Legemiddelkontroll mener merkingen er tilfredsstillende.

- Selv om disse medisinene kan være trafikkfarlige for noen mennesker, synes jeg systemet med individuell vurdering fra legene fungerer godt. Vi har ikke tatt initiativ til å utvide merkingen, og vi har heller ikke fått signaler fra de involverte at vi bør gjøre det, sier Bremer.

Statens rettstoksikologiske institutt analyserer blod- og urinprøver som politiet har foretatt.

- Jeg vil ikke se på dette som et problem. Vi har nesten ikke hatt saker med disse 57 umerkede medikamentene de siste årene. Derfor ser det ut som om de er lite aktuelle som trafikkproblem, mener avdelingssjef Asbjørg S. Christophersen.