The full moon is seen in Duisburg behind traffic lights during clear and cold weather. Weather forecasters predict subzero temperatures for the end of the week in Germany. (AP Photo/Frank Augstein)
The full moon is seen in Duisburg behind traffic lights during clear and cold weather. Weather forecasters predict subzero temperatures for the end of the week in Germany. (AP Photo/Frank Augstein) Vis mer

- Trafikklys som oppfører seg som et fotballag skal hindre rushtrafikk

Om noen år kan de smarte trafikklysene være på vei til en vei i nærheten av deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rushtrafikk er irriterende for de fleste som opplever den.

Og når en sitter og ruller sakte framover i bilen, på bussen eller sykler ved siden av køen, kan en ofte få inntrykk av at lengste køene ofte dannes ved lyskryss.

Samah El-Tantawy,forsker ved universitetet i Toronto, mener hun har en løsningen som kan redusere problemet betraktelig, ifølge Yahoo News. Og den høres i hvert fall god ut: Smartere trafikklys.

Enkelt forklart har hun laget et system der trafikklysene har kunstig «intelligens» og «snakker sammen» ved bruk av såkalt spillteori.

Dermed kan lyskryssene koordineres automatisk, slik de best mulig tilpasses trafikkflyten i sanntid, melder Yahoo News.

- For å si det folkelig: Trafikklysene oppfører seg som om de spiller på et fotballlag hvor hver enkelt spiller prøver å score, men samtidig er mest opptatt av at laget skal vinne, sier El-Tantawy i en pressemelding.

Hun har undersøkt forholdene i Toronto og Kairo, to byer som begge har store rushtrafikkproblemer. El-Tantawys system skal ha gitt en reduksjon i forsinkelsene på 40 prosent på en av innfartsårene i Toronto. Dette skal ha gitt en gjennomsnittelig besparelse på 26 prosent for hver enkelt bilist.

El-Tantawy har vunnet flere priser og håper at systemet skal kunne brukes i en rekke byer.

Det er for øvrig anslått at Norge har den verste rushtrafikken i Norden og at forholdene (naturlig nok) er verst i de største byene, nemlig Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Det skjer også fra tid til annen at enkelte irriterte bilister tar ut frustrasjon på sine medtrafikanter.

<strong>MIL ETTER MIL:</strong> Rushtrafikken i norske byer er anslått å være den verste i Norden, men blir i de fleste tilfeller småtteri sammenliknet med trafikken i byer som Beijing. Foto: AFP / Frederic J. BROWN / NTB scanpix
MIL ETTER MIL: Rushtrafikken i norske byer er anslått å være den verste i Norden, men blir i de fleste tilfeller småtteri sammenliknet med trafikken i byer som Beijing. Foto: AFP / Frederic J. BROWN / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer