Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trafikkoffer blir pastor

Katrine Bråtane (26) har vunnet en ny kamp. Trafikkofferet som nedkjempet forsikringsgiganten If blir Frikirkens første kvinnelige pastor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye pastoren ruller inn til menigheten søndag om ei uke. Da blir hun også Frikirkens første kvinnelige pastor. Ikke alle i menigheten støtter utnevnelsen, men Katrine Bråtane er vant til å kjempe. I november 2002 rullet hun ut av Høyesterett med en samlet forsikringsutbetaling på 11,1 millioner kroner. Den gangen var hun støttet av alle sine venner. Ikke hele vennekretsen mener at det er riktig at hun nå blir pastor.

-  Det har vært en debatt i Frikirken, og regelverket ble endret i sommer. Likevel er det nok noen som mener det er galt at en kvinne blir prest. Enkelte av dem er mine venner, sier Bråtane til Dagbladet.

-  Hvordan reagerer du på det?

-  Jeg har respekt for at folk har forskjellige tanker om dette. Samtidig føles det riktig for meg personlig, sier hun.

Skal jobbe på Sunnaas

Veien fram mot utnevnelsen har vært lang. Katrine ble trafikkskadd da hun var elleve år, og har siden vært avhengig av en motorisert rullestol. Halsen og hodet er det eneste hun kan bevege. Studiene ved Menighetsfakultetet er nå tilbakelagt, og det har ikke manglet på kreative løsninger for pensumlesing og databehandling. Nå gleder hun seg til å ta fatt i ny jobb - som Frikirkens pastor på Sunnaas sykehus på Nesodden.

-  Først og fremst skal jeg snakke med folk. Jeg kjenner jo selv Sunnaas, og vet litt om hvilke tanker man har etter en ulykke eller sykdom. Jeg har også litt trening i det fra før. Jeg var utplassert der under studiene, sier Bråtane.

Hun er stolt over å bli Frikirkens første kvinnelige pastor, men det har ikke vært noen stor kampsak. Det var verre å få erstatning fra forsikringsselskapet.

 SNART PASTOR:  Neste søndag blir Katrine Bråtane den første kvinnelige pastoren i Frikirken. Her leser hun bibelen hjemme ved kjøkkenbordet. Foto: John Terje Pedersen
SNART PASTOR: Neste søndag blir Katrine Bråtane den første kvinnelige pastoren i Frikirken. Her leser hun bibelen hjemme ved kjøkkenbordet. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

-  Jeg er jo vant til å kjempe litt, men jeg er ikke et utpreget kvinnesaksmenneske. Men jeg er selvsagt glad for at dette nå skjer. Og for meg er det ekstra fint å kunne jobbe i menigheten som jeg har vært medlem av i flere år, sier Bråtane.

Mye oppmerksomhet

Underveis i utdanningen har Katrine hele tida vært fokusert på at hun skulle bli prest. Stort sett er det medstudenter som har sett begrensningene, mens Katrine har sett mulighetene.

-  Jeg ser ikke så mange problemer. Jeg vil jo ha folk rundt meg som kan hjelpe til også, sier den ferske pastoren.Bibellesing blir ikke noe problem. Med en pinne festet til munnene blar hun fra side til side. Flere andre av hennes små triks i hverdagen vil bli avslørt i en dokumentarfilm på NRK til våren.

-  Jeg var bare elleve år den gangen jeg ble skadd. Hele veien har jeg hatt drømmer og mål. Med åra har jeg kanskje blitt litt mer realistisk. Men likevel liker jeg å møte nye utfordringer, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!