Trafikkoffer tapte i Høyesterett

Veronika Finanger ble hardt skadd da hun som 17-åring satt på med en fyllekjører i 1995. I dag avslo Høyesterett å idømme kvinnen erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finangers erstatningssak ble behandlet i plenum i Høyesterett i dag. Flertallet kom fram til at en bestemmelse i bilansvarsloven ikke kan settes til side av EØS-retten. Dermed slipper Storebrand Forsikring å betale Finanger erstatning.

Ifølge bilansvarsloven har passasjerer som er klar over at føreren er påvirket av alkohol ikke krav på erstatning, men tre direktiver i EØS-retten gir pålegg om forsikringsdekning for skadelidte i trafikken.

- Vi håpet hun ble den første som ble tilkjent erstatning, nå får vi håpe hun blir den siste som ikke blir tilkjent erstatning, sier advokat Erik Johnsrud.

- Umiddelbart er det skuffende når vi taper. Vi hadde bedt om et radikalt standpunkt fra Høyesterett, så utfallet er ikke spesielt overraskende. Det positive er at vi nå står med et godt grunnlag for å kreve erstatning av Staten.

Kan ikke sette loven tilside

Saken dreier seg om et erstatningskrav etter at Veronika Finanger ble skadd i en bilulykke i 1995. Bilføreren var påvirket av alkohol.

Et flertall i Høyesterett kom til at en bestemmelse i bilansvarsloven ikke kan settes til side av EØS-retten.

Fem dommere i Høyesterett mente EØS-retten skulle gis forrang, mens ti dommere mente den norske lovbestemmelsen ikke kunne settes til side.

- Veronika var selvsagt veldig skuffet. Det er ikke lett å skjønne denne finulige jussen, sier Johnsrud.

Staten erstatter?

- Justitiarius Carsten Smith voterte for erstatning, så vi hadde et tungt mindretall. De forholder seg til norsk lov. Tiden var ikke moden for denne saken enda, sier Jan Gunnar Ness i Advokatene Ness og co.

- Av moralske grunner håper vi nå at staten utbetaler penger, sier Ness.

Hjelpeinterventient Tom Etveit i Landsforeningen for Trafikkskadde støtter Ness utspill, men håper Staten tar ansvar på eget initiativ.

- Det var flere føringer på at loven bør endres. Vi håper på erstatning av Staten siden de har tolket EØS-reglene feil, sier Etveit.

- I verste fall kan vi ende opp i Høyesterett igjen dersom vi krever erstatning av Staten. Det kan fort bli tre-fire nye år før vi er ferdige med denne saken, avslutter Etveit.

TAPTE: Veronika Finanger og advokat Erik Johnsrud (venstre) tapte saken mot Storebrand Skadeforsikring AS og advokat Emil Bryhn.
STEMTE FOR:</B> Høyesterettsjustitiarius Carsten Smith stemte for erstatning.