Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trafikkoffer vant i Høyesterett

Ble invidalisert i en bilulykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen kan få konsekvenser for andre erstatningssaker.

Kvinnen var tilkjent erstatning basert på en såkalt kapitaliseringsrente på 5 prosent. Den angir forventet avkastning fremover i tid, og kvinnen mente den var satt urealistisk høyt. En lavere rente vil gi et større utbetalingsbeløp.

Retten forutsetter at deler av erstatningsbeløpet investeres for å gi avkastning fremover i tid. «I tråd med tidligere rettspraksis uttalte Høyesterett at deler av erstatningen må forventes investert i aksjer og eventuelt i andre typer særlig sikre obligasjoner, ved siden av statsobligasjoner og bankinnskudd. Det må også tas hensyn til at en del av erstatningen gjerne brukes til å finansiere bolig,» skriver Høyesterett i en uttalelse om dommen.

De elleve dommerne som behandlet saken, kom fram til at kapitaliseringsrenten som hovedregel burde være 4 prosent. Det er første gang siden 1993 at denne renten endres.

Landets øverste domstol gjentok også tidligere rettspraksis om at den aktuelle renten skal baseres på forventninger om realavkastning. Saken gikk i storkammer, det vil si at elleve dommere stemmer, i stedet for fem slik det vanligvis er når en avdeling i Høyesterett avgjør en sak. Storkammer er en ordning som brukes ved spesielt viktige saker, noe som skjer omtrent én gang i året.

(NTB)