Trafikkork utenfor New Orleans

Nå får alle vende hjem etter Gustav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gustav har lagt seg og nå får innbyggerne i New Orleans reise tilbake. Returen til jazz-byen skaper store køer på innfartsårene, skriver AP.

Åpnet før tiden

Det er to millioner innbyggere som nå er på vei hjem for å inspisere skadene etter stormen. New Orleans skulle opprinnelig ikke åpne offisielt før midnatt, men har tyvstartet tilbakekomsten. Borgermester Ray Nagin sier at ingen vil bli bedt om å snu hvis de kommer før klokken slår tolv men advarer mot at byen fortsatt er kraftig preget av stormen.

- Jeg vil ikke at folk skal komme inn ennå. Men hvis de absolutt vil slipper vi dem inn.

Senere ombestemte borgermester Nagin seg, og åpnet veiene et halvt døgn før planlagt, melder Sky News.

Får se skadene

Nå skal innbyggerne få se skadene etter stormen. Forsikringsselskaper regner med at skadene vil koste mellom to og ti milliarder dollar, eller elleve og 55 milliarder norske kroner. Beløpene er store, men likevel små sammenlignet med skadene etter Katrina i 2005. Den etterlot seg skader for svimlende 41 milliarder dollar ifølge AP.

En av dem som er på vei tilbake er George Johnson. Han var svært oppgitt over at det skulle ta så lang tid før han kunne returnere til hjembyen. Han sier til AP at neste gang blir han i byen.

HØRTE IKKE: Howard Allen forsøker å forklare Nasjonalgardens folk at han hører dårlig. De sparket inn døra hans etter at bekymrede naboer meldte fra om at de ikke hadde sett Allen på flere dager. Foto: AFP/SCANPIX
HØRTE IKKE: Howard Allen forsøker å forklare Nasjonalgardens folk at han hører dårlig. De sparket inn døra hans etter at bekymrede naboer meldte fra om at de ikke hadde sett Allen på flere dager. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

- Folk må få komme tilbake for å reparere boligene sine og komme seg på jobb igjen. Myndighetene forsøker å holde deg unna din egen eiendom. Det er bare ikke riktig, sier 41-åringen til AP.

- Sånt som skjer

80 prosent av byen er fortsatt mørklagt etter stormen. 23 år gamle Ryan Cardara ønsker å åpne butikken sin igjen etter stormen, men mangler strøm. Han tar det hele med ro.

- Det er bare sånt som skjer når du bor her. Vi har vært her hele livet og er vant til det, sier han til AP.

Det var slett ikke alle som forlot byen da stormen Gustav kom til New Orleans.  Howard Allen valgte å bli igjen. Men han opplevde å døra sparket inn av Nasjonalgardens menn etter at bekymrede naboer meldte fra om at de ikke hadde sett ham på flere dager. Men Allen forklarte Nasjonalgarden at han hører dårlig, og dermed ikke fikk med seg at både Nasjonalgarden og naboene forsøkte å få kontakt med ham.

Samtidig er president George Bush på vei til Louisiana for å inspisere skadene etter stormen, skriver Reuters. I 2005 fikk han sterk kritikk for å komme alt for sent etter at orkanen Katrina hadde lagt seg.

Trafikkork utenfor New Orleans
BLE IGJEN: Noen av de få som ble igjen i New Orleans tok turen til Mojo Coffee House. Kafeen kunne by på både kaker, kaffe og strøm, mens 80 prosent av byen var mørklagt.
PÅ VEI: George Bush har lært av kritikken han fikk etter orkanen Katrina i 2005. Den gang ble han skjelt ut fordi han ventet for lenge med å inspisere skadene etter orkanen. I dag drar han til Louisiana.
KØ: Nå kjører innbyggerne i New Orleans hjem etter at de måtte flykte fra stormen Gustav.