Tragedie for tre av verdens beste klatrere: - Alle er antatt døde

Skulle klatre ruta som bare er erobret én gang tidligere, endte i døden. - Det er slik han levde, sier faren til en av klatrerne.

DØDSFJELLET: Tirsdag denne uka skulle tre av verdens beste klatrere ta seg til toppen av Howse Peak i Canada via ei rute som bare er klatret én gang. Foto; Mark Stevens / Flickr
DØDSFJELLET: Tirsdag denne uka skulle tre av verdens beste klatrere ta seg til toppen av Howse Peak i Canada via ei rute som bare er klatret én gang. Foto; Mark Stevens / FlickrVis mer

Tre av verdens beste klatrere, Jess Roskelley (36), David Lama (28) og Hansjörg Auer (35) er savnet i Banff-nasjonalparken i Alberta i Canada.

Roskelley var tidenes yngste til å bestige Mount Everest i 2003, Auer var i ti år kjent for å ha gjennomført verdens vanskeligste friklatring uten tau og Lama er flere ganger europamester.

Denne ukas forsøk på å bestige 3295 meter høye Howse Peak i Rocky Mountains i Canada har etter alt å dømme tatt livet av dem alle.

Ekstrem rute

Det var tirsdag de tre svært erfarne fjellklatrerne begynte på stigningen mot stupbratte Howse Peak.

KLATRESTJERNER: David Lama (28), Jess Roskelley (36) og Hansjörg Auer (35) (f.v.) er antatt døde i et snøskred på Howse Peak i Canadas Rocky Mountains. Foto: The North Face
KLATRESTJERNER: David Lama (28), Jess Roskelley (36) og Hansjörg Auer (35) (f.v.) er antatt døde i et snøskred på Howse Peak i Canadas Rocky Mountains. Foto: The North Face Vis mer

- Østsida av Howse Peak er øde og ekstremt vanskelig, med blandet fjell- og isruter som krever meget avanserte klatreferdigheter, heter det i en uttalelse fra nasjonalparketaten i Canada torsdag kveld.

Det vet fortsatt ikke nøyaktig hva som skjedde etter at den amerikanske og de to østerrikske klatrerne begynte på sin ferd på dagtid tirsdag, men antar at de tre klatrerne er døde. Kanadiske myndigheter ble først varslet om hendelsen onsdag morgen.

Varselet kom på tragisk vis fra Jess Roskelleys far, den legendariske klatreren John Roskelley. Sønnen hadde gitt beskjed om at han skulle gi lyd fra seg tirsdag kveld.

Han ringte aldri.

DRAMATISK VIDEO: Den tyske fjellklarteren Jost Kobusch filmet i det et enormt snøskred feide gjennom teltleiren ved foren av Mount Everest. Se det dramatiske opptaket. Video: Jost Kobusch / YouTube Vis mer Vis mer

Så begravd kropp

Det var i den kommende letingen kanadiske myndigheter gjorde et forferdelig funn. Forholdene var altfor vanskelige til at de kunne ta seg inn i fjellet, og sendte i stedet et helikopter.

Fra lufta så de snøskredrester, klatreutstyr og en delvis begravd kropp, forteller John Roskelley til The Spokesman-Review.

Alle de tre klatrerne var på oppdrag for sportsgiganten The North Face, som i over 50 år har sponset klatrere, alpinister, løpere og andre idrettsutøvere verden over.

- Ikke mulig å hente ut

- Tre medlemmer av vårt team er antatt tatt i snøskred i Alberta i Canada 16. april. De er savnet, og vi venter på ytterligere informasjon samtidig som søk pågår. Davis, Jess og Hansjörg er høyt ansette medlemmer av The North Face-familien og vi gjør alt for å støtte deres familier og venner i denne vanskelige tida, skriver selskapet på sine nettsider.

Også myndighetene antar at alle de tre mennene er døde. Faren for nye skred gjorde også at det ikke ble avholdt søk torsdag.

- Basert på funnene på stedet, er alle tre antatt døde. De tre mennene er profesjonelle fjellklatrere og svært erfarne. Vi etterforsker videre, men det er nå ikke mulig å hente de ut på grunn av de farlige forholdene og snøskredfarene, skriver Park Canada i en uttalelse.

- Et mareritt

Etatens sikkerhetsekspert John Holeczi sier til kringkasteren CBC at det er uklart når snøskredet gikk. Det antas per nå at snøskredet var av størrelse tre på en skala fra én til fem. Et slikt skred vil være nok til å gravlegge en bil og knekke mindre trær.

Turen til Howse Peak er bare en av svært mange vanskelige klatreruter de tre mennene har hatt i Rocky Mountains denne våren. Ifølge Roskelley senior skulle de tre mennene forsøke seg på en rute kalt M16.

- Det er en slik rute hvor du må ha de rette forholdene, hvis ikke blir det et mareritt. Dette var en tur hvor det ble et mareritt, sier John Roskelley, faren til antatt avdøde Jess, til The Spokesman-Review.

- Det er slik han levde

Faren, som selv er en legende i klatreverden, sier han forstår hvorfor sønnen tok en slik risiko.

- Det er slik han levde. Han grep enhver mulighet livet ga ham. Når du klatrer i fjell, er ikke farene langt unna. Det er forferdelig for meg og kona mi, men jeg tror det er enda verre for kona hans. Det er viktig å si at han var veldig forelska i kona si, sier faren.

MOUNT EVEREST: Over 18 000 kilo er fraktet ned fra fjellet - men det er bare en brøkdel av det som er igjen. Video: CNN Vis mer

Ruta de forsøkte seg på, M16, ble første gang klatret i 1999, og har aldri blitt klatret siden. Forsøket 20 år etter, endte tragisk.

Klatrebladet Gripped Magazine beskriver Lama, Auer og Roskelley som tre av de beste fjellklatrerne i verden. Halvt nepalske David Lama var regnet som en unik klatrer allerede som svært ung, og er som en rockestjerne i klatremiljøet. Lamas manager, Florian Klingler, varsler overfor Tiroler Tagezeitung at han vil komme med en uttalelse på vegne av klatrerens familie.