Tragedie for tre av verdens beste klatrere: - Alle er antatt døde

Skulle klatre ruta som bare er erobret én gang tidligere, endte i døden. - Det er slik han levde, sier faren til en av klatrerne.

DØDSFJELLET: Tirsdag denne uka skulle tre av verdens beste klatrere ta seg til toppen av Howse Peak i Canada via ei rute som bare er klatret én gang. Foto; Mark Stevens / Flickr
DØDSFJELLET: Tirsdag denne uka skulle tre av verdens beste klatrere ta seg til toppen av Howse Peak i Canada via ei rute som bare er klatret én gang. Foto; Mark Stevens / Flickr Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tre av verdens beste klatrere, Jess Roskelley (36), David Lama (28) og Hansjörg Auer (35) er savnet i Banff-nasjonalparken i Alberta i Canada.

Roskelley var tidenes yngste til å bestige Mount Everest i 2003, Auer var i ti år kjent for å ha gjennomført verdens vanskeligste friklatring uten tau og Lama er flere ganger europamester.

Denne ukas forsøk på å bestige 3295 meter høye Howse Peak i Rocky Mountains i Canada har etter alt å dømme tatt livet av dem alle.

Ekstrem rute

Det var tirsdag de tre svært erfarne fjellklatrerne begynte på stigningen mot stupbratte Howse Peak.

- Østsida av Howse Peak er øde og ekstremt vanskelig, med blandet fjell- og isruter som krever meget avanserte klatreferdigheter, heter det i en uttalelse fra nasjonalparketaten i Canada torsdag kveld.

Det vet fortsatt ikke nøyaktig hva som skjedde etter at den amerikanske og de to østerrikske klatrerne begynte på sin ferd på dagtid tirsdag, men antar at de tre klatrerne er døde. Kanadiske myndigheter ble først varslet om hendelsen onsdag morgen.

Varselet kom på tragisk vis fra Jess Roskelleys far, den legendariske klatreren John Roskelley. Sønnen hadde gitt beskjed om at han skulle gi lyd fra seg tirsdag kveld.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer