Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tragedie og skandale

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Overskrifter om «tragedie» og «skandale» har fulgt Kennedy-familien siden president John F. Kennedy ble myrdet i 1963. Etter hans tid har det vært lite å skrive om denne familien hvis det ikke handler om død, fyll eller seksuelle utskeielser. Den omtales rett nok som en av USAs mest politisk potente familier. Men hva har den egentlig stått for i amerikansk politikk, hva har den utrettet for andre, hva er linjen i Kennedyenes samfunnsinnsats? Står den i det hele tatt i noe rimelig forhold til den presseomtale klanens medlemmer får?
  • Svaret er nei. Michael Kennedy, som ble drept i en skiulykke nyttårsaften, er typisk. Han var tørrlagt alkoholiker, men ble betraktet som det fremste politikeremnet i sin generasjon av Kennedyer. Alle utsikter til en vei mot politikkens firmament svant imidlertid da det ble avslørt at han hadde hatt et seksuelt forhold til barnas barnevakt, trolig mens hun ennå var bare 14 år. Det førte i sin tur til at hans eldre bror Joseph trakk seg fra kampen om guvernørstillingen i Massachusetts. Han hadde da i noen år avslørt sine beskjedne talenter som medlem av Representant-huset i Kongressen.
  • I en nasjon uten engang rester av adel, og der slektssamhold over generasjoner har svake tradisjoner, har Kennedy-familiens sterke familiebånd hatt stor appell. Fortellingen om Kennedyene er amerikanernes parallell til de store familiesagaene i alle lands litteratur. Kennedyene er i en viss forstand amerikanernes Juvik-folket. Men ulik en avsluttet litterær fortelling, kan Kennedyenes tas fram, pusses på og endres litt hver gang en ny tragedie slår til, eller en ny skandale dukker opp. Derfor er det skrevet et helt bibliotek om dem. Selv en av landets fremste journalister, Seymour Hersh, fant i fjor å ville krone sin karriere med en bok om John F. Kennedy.
  • Så det vil nok komme nye overskrifter om tragedie og skandale knyttet til en eller annen Kennedy. Fjerde generasjon etter grunnleggeren står nå på terskelen til å melde seg for offentlige oppdrag. Men det er med dem som det var med de gamle kongehus i Europa: Den kraft som først plasserte dem på tronen, fortok seg gjennom generasjonene. En dag kan det skje at en Kennedy utmerker seg uten at det skaper overskrifter. Men da er det kanskje fordi han eller hun gjør noe vesentlig for sine medborgere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!