- Tragedie

Fortvilte mennesker ringer hjelpetelefonen til Mental Helse etter at det ble kjent at treforedlingsbedriften Union i Skien skal legges ned. 380 ansatte blir satt på porten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKIEN (Dagbladet): -  En stor tragedie. Hundrevis av familier blir rammet. Slik beskriver Einfrid Halvorsen situasjonen i Skien en fredag ettermiddag - to dager etter at nyheten ble kjent.

Halvorsen har vært statsråd, ordfører i Skien og generalsekretær i Mental Helse. Hun har kjempet for arbeidsplassene på Union før som politiker, og hun var sentral i oppbyggingen av hjelpetelefonen til Mental Helse.

Einfrid har kjent Skien på pulsen i alle år. Nå er hun urolig.

-  Vi har fått reaksjonene allerede. Fortvilte mennesker ringer hjelpetelefonen. Nedleggingen er en stor tragedie. Hvis 380 mister jobben, er det utrolig mange familier som rammes. Det får også ringvirkninger for andre arbeidsplasser, sier Einfrid Halvorsen.

Stat og kommune mister over hundre millioner i skatteinntekter om Union stoppes. Mange som jobber der, vil havne i køen av arbeidsløse. Nå er det usikkerheten som rår.

-  Alle snakker om fortjeneste og økonomi. Vi må ikke glemme at dette handler om mennesker, mange mennesker. Blir bedriften nedlagt, vil det få dramatiske konsekvenser, også på lang sikt. Langtidsvirkningene kan bli psykiske problemer og overgang til uføretrygd for en rekke personer. Først får mange et sjokk, så kommer reaksjonene.

Einfrid Halvorsen vil ikke være for negativ. Hun vet at motgang kan overvinnes. Nå setter hun sin lit til at det politiske engasjementet og fagforeningens innsats kan redde de 380 arbeidsplassene.

-  Det finnes muligheter. Det er ikke første gang Union har vært i krise, sier hun.

Paradoksalt nok ligger hovedkontoret til Mental Helse i Skien. Den nye hjelpetelefonen for arbeidslivet er vel etablert, og telefonene ringer.

Går av

Selv går Einfrid Halvorsen i disse dager av som generalsekretær i organisasjonen. Hun ser fram til en aktiv pensjonisttilværelse i Skien, men med røyk fra Unions piper!

Union har vært her i 132 år. Få kan forestille seg byen uten røyken, støyen og tømmerstokkene på vei ned skiensvassdraget. Det alle lurer på er: Hvorfor?

-  Det gjør vi også. Vi har et driftsresultat på 100 millioner i året og en plan som vil sikre bra avkastning i åra framover. Dette er tall ledelsen ikke kan komme utenom, sier hovedtillitsvalgt Jan Grini til Dagbladet.

Konsernledelsen står fast på at det ikke er liv laga på Union i den store papirkrigen som Norske Skog fører over hele verden. Ledelsen mener at inntjeningen er for dårlig.

På styremøtet tirsdag blir det konfrontasjon. Da vil de ansatte ha alle tall på bordet. Og en utsettelse av hele prosessen på 100 dager.

-  Vi kan ikke godta at Norske Skog legger ned en lønnsom bedrift. Det må være mulig å komme fram til en løsning. Det vil vi bidra til, sier ordfører i Skien, Heidi Hamadi, til Dagbladet.

Alle ordførerne i nedre Telemark ber i et åpent brev om at arbeidsplassene på Union blir bevart:

-  Vi er overbevist om at økt samarbeid mellom politikk, næringsliv og samfunnet for øvrig vil gjøre det enklere for bedrifter å gjennomføre viktige utviklingsskritt. Et slikt samarbeid må være basert på bedriftsøkonomiske og samfunnsmessige verdier og normer. Vi har tillit til at Norske Skog fortsatt er seg dette ansvaret bevisst, heter det i brevet.

Svaret så langt er negativt. Men til uka setter sentrale politikere som Stoltenberg og Hagen Union på dagsordenen.

Uvitende om dramaet

Og hva med Harry Potter? I sin fantasiverden er han vel uvitende om dramaet i Skien. Men papiret til bøkene om ham er produsert nettopp her. Treforedlingsbedriften har fått en rekke priser og mye skryt for kvaliteten.

Mens den siste Potter-boka går i opplag på titalls millioner, er framtida usikker for dem som laget papiret. Og alle spør: Er siste kapittel skrevet?

TIL KAMP: - Hvis 380 mister jobben, er det utrolig mange familier som rammes, sier Einfrid Halvorsen. Den tidligere statsråden, nå avtroppende generalsekretæren i Mental Helse, håper at arbeidsplassene på Union (i bakgrunnen) kan reddes.
SPARKEN: Tom Rølllander, kona Annikken Sundet og søster Nina Olsen er veteraner på Union. Nå får de sparken alle tre. Bildet ble tatt dagen da de ansatte fikk beskjed om nedleggelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer