Tragedien i Beograd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mordet på Serbias statsminister Zoran Djindjic er et alvorlig tilbakeslag for et gryende demokrati. Mordet kan også få vidtrekkende følger for stabiliteten over store deler av Balkan. Det var trolig mafiaen med røtter i det gamle regimet som ryddet statsministeren av veien for å kunne fortsette sitt forbrytervelde under fraværet av en troverdig stat. Djindjic var mannen serberne trodde kunne redde dem fra fattigdom og arbeidsledighet og ikke minst det forbryterveldet som har ridd dem som en mare. Han representerte framfor alt håpet om et nytt Serbia. Han var opprøreren som fikk fjernet Slobodan Milosevic i valg, og han var reformpolitikeren som sloss for å bygge en demokratisk nasjon med en klar vesteuropeisk tilknytning.
  • Mordet kan føre Serbia ut i politisk kaos. Det er bare uker siden det gamle Jugoslavia opphørte å eksistere og den nye føderasjonen mellom Serbia og Montenegro ble dannet. Mange frykter et politisk tomrom i et nytt demokrati som verken har en valgt president eller en naturlig etterfølger som statsminister. Regjeringen har erklært unntakstilstand og startet en omfattende jakt på morderne, men regjeringen er uten autoritet, og politiet er mistrodd av alle. Tragedien i Beograd rammer ikke bare Serbia. Det er også en europeisk tragedie fordi vi i Vest-Europa ikke har klart å følge opp de forpliktelsene vi hadde. I et intervju få uker før han ble drept, uttrykte Djindjic skuffelse over at Vesten ikke ville diskutere Kosovos framtid og heller ikke syntes å bry seg om den kampen han hadde innledet mot mafiaen.
  • Djindjic fikk flere milliarder i hjelp fra utlandet da han utleverte Slobodan Milosevic til krigsforbryterdomstolen i Haag. Etter det så Serbia lite vestlig støtte, for verdens oppmerksomhet ble plutselig vendt mot andre land. Verden jublet da Milosevic ble styrtet, men som så ofte tidligere glemte vi det nye demokratiet da hverdagen kom. Vi har ikke råd til å glemme tragedien i Beograd og la dem som levde høyt på krig og etnisk utrensking, komme tilbake og lede regionen inn i nye ulykker.