Tragedien i Göteborg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En ufattelig tragedie har rammet Sverige. Branner med et omfang som den i Göteborg natt til i går, er noe vi forbinder med land i andre deler av verden, og ikke vårt nordiske naboland som har så strenge kontrollordninger og forskrifter på alle samfunnslivets områder. Ulykken viser nok en gang at det ikke er mulig å skape det risikofrie samfunn.
  • Det er ikke noe nytt at restauranter og forsamlingslokaler brenner selv hos oss, det er omfanget som gjør brannen i Göteborg til et spesielt tilfelle. Slike lokaler er ofte innredet med svært brannfarlige stoffer som både utvikler giftige gasser når de antennes og brenner med eksplosjonsartet fart. Alle vitnemål fra brannstedet forteller at brannen utviklet seg etter dette mønsteret.
  • Festlokalet der 400 ungdommer var samlet, var også overfylt. Det var tillatt for bare 110 mennesker. Dette er heller ikke noe uvanlig fenomen. Det skjer antakelig så å si hver kveld også her i landet. De som eier og driver diskoteker tar det ofte ikke så nøye om de slipper inn flere enn det forskriftene fastsetter.
  • Forsamlingslokalet i Göteborg hadde nylig vært gjenstand for branninspeksjon og var godkjent i henhold til de regler som gjelder. Når en brann likevel utvikler seg til en stor tragedie, viser det at det slett ikke er lett å gardere seg. Tragedien ville nok ha hatt et langt mindre omfang om lokalet hadde sluppet inn færre gjester. Men brannforløpet tyder på at selv med et publikum i samsvar med forskriftene, kunne brannen ha fått fatale følger.
  • De omkomne er alle meget unge mennesker. Det følger av et typisk trekk ved det moderne samfunn: Man er mindre sammen over aldersgrensene enn tidligere. Alle som var til stede i det festlokalet torsdag kveld, hadde formodentlig med seg formaninger hjemmefra både om å være forsiktige, passe på nødutganger og holde seg unna åpen ild og alle former for uro. Men overfylte lokaler og stor støy er nettopp det de unge synes er «kuult». I dette tilfellet gikk det altså helt galt, og i sorgen har både våre myndigheter og vi alle fått noe å tenke på: Kan det også skje med oss?