Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tragedien i Irak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Mandag kom USAs utenriksminister Condoleezza Rice og hennes britiske kollega Jack Straw på uventet besøk til Bagdad. De spiste både lunsj og frokost med Adel Abdel Mahdi som for snart fire måneder siden tapte med en stemme da de shia-muslimske partiene i parlamentet nominerte sin statsministerkandidat. Vinneren var Ibrahim Jaafari som fremdeles ikke har klart å danne regjering i landet. Verken kurdiske eller sunnimuslimske ledere vil bidra til Jaafaris regjeringsdannelse.

• Rice og Straw kom til Bagdad for å få Jaafari til å gi opp og overlate oppdraget til Mahdi som er en markedsliberal økonom og mindre islamistisk enn Jaafari. I et intervju i den britiske avisa the Guardian i går, sier Jaafari at han verken føler seg presset eller vil tre tilbake. Han insisterer på å være demokratisk valgt, og at det irakiske folket vil reagere dersom demokratiet blir satt til side.

• Flere enn 1000 irakere er regelrett henrettet av dødsskvadroner, noen av dem i politiuniformer eller uniformer fra Iraks væpnede styrker, siden gravkammeret med den gylne kuppel i Samarra ble sprengt i februar. Det er i gang en borgerkrig i det okkuperte landet. Fort-inn-og-ut-besøket til de to allierte utenriksministrene ble også det blodigste døgnet for de amerikanske styrkene som står i landet. Mens utenriksministrene la press på den motvillige og standhaftige statsministerkandidaten Jafaari ble ni amerikanske soldater drept i ulike angrep fra irakiske opprørere.

• Forleden skrev avisa The New York Times at Irak er i ferd med å bli et land som USA bør skamme seg over å støtte og å okkupere. I hovedstaden blir folk kidnappet og drept uten at kidnapperne løper noen stor risiko for å bli arrestert og straffet, mens statsministerkandidaten er alliert med en antiamerikansk geistlig som leder militsen som står bak mye av den sekteriske terroren.

• Irak-prosjektet til USA og Storbritannia er gått forferdelig galt. Det vil si, det er gått slik kritikerne advarte mot. Kritikerne som nå har fått rett, ble stemplet som upatriotiske av feiltenkere som visepresident Dick Cheney og hans nikkedokke, president George W. Bush.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media