Tragedien i Irak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

• Mandag kom USAs utenriksminister Condoleezza Rice og hennes britiske kollega Jack Straw på uventet besøk til Bagdad. De spiste både lunsj og frokost med Adel Abdel Mahdi som for snart fire måneder siden tapte med en stemme da de shia-muslimske partiene i parlamentet nominerte sin statsministerkandidat. Vinneren var Ibrahim Jaafari som fremdeles ikke har klart å danne regjering i landet. Verken kurdiske eller sunnimuslimske ledere vil bidra til Jaafaris regjeringsdannelse.

• Rice og Straw kom til Bagdad for å få Jaafari til å gi opp og overlate oppdraget til Mahdi som er en markedsliberal økonom og mindre islamistisk enn Jaafari. I et intervju i den britiske avisa the Guardian i går, sier Jaafari at han verken føler seg presset eller vil tre tilbake. Han insisterer på å være demokratisk valgt, og at det irakiske folket vil reagere dersom demokratiet blir satt til side.

• Flere enn 1000 irakere er regelrett henrettet av dødsskvadroner, noen av dem i politiuniformer eller uniformer fra Iraks væpnede styrker, siden gravkammeret med den gylne kuppel i Samarra ble sprengt i februar. Det er i gang en borgerkrig i det okkuperte landet. Fort-inn-og-ut-besøket til de to allierte utenriksministrene ble også det blodigste døgnet for de amerikanske styrkene som står i landet. Mens utenriksministrene la press på den motvillige og standhaftige statsministerkandidaten Jafaari ble ni amerikanske soldater drept i ulike angrep fra irakiske opprørere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer