Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tragedien i Østerdalen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Så gikk det som mange fryktet. Flertallet i Arbeiderpartiets stortingsgruppe støtter forslaget om et skytefelt for Forsvaret i Østerdalen. Dermed er det også flertall på Stortinget. Antakelig vil regjeringen og lokale interesser bli overkjørt, og et av de alvorligste naturinngrep i vår tid vil være et faktum. Det er sterkt å beklage.
  • Et område på hele 250000 dekar vil gå med til øvelsesfeltet. Det tilsvarer halvparten av Oslos areal. Selv om Forsvaret og deres tilhengere forsøker å bagatellisere virkningene av en utbygging, står vi her overfor inngrep som i stor grad vil virke ødeleggende på natur og kulturminner. Det er her snakk om store, uberørte områder som det ikke er så mange igjen av i vår del av verden. Høyres og Fremskrittspartiets standpunkt er ikke så overraskende. Men at Arbeiderpartiet nok en gang legger seg på tvers av naturinteressene, er tragisk.
  • Regjeringens melding sist høst ga håp til utbyggingsmotstanderne. Med forsvarsminister Fjærvoll i spissen mente regjeringen at en utvidelse av eksisterende anlegg vil tilfredsstille Forsvarets behov. Men generalene fortsatte sin kampanje, og ser nå ut til å ha fått sin vilje, som vanlig. Flertallet avviser nærmere utredninger av alternativer. Det ser til og med ut til at Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet vil gå inn for å legge skytefeltet til Gråberget i Åmot kommune, der naturinngrepene vil bli aller størst. Høyre går inn for Gravberget i Våler kommune, der ødeleggelsene tross alt blir mindre og den lokale motstanden ikke er så sterk.
  • Spørsmålet nå er om det som er blitt kalt norgeshistoriens største naturinngrep likevel kan stoppes. Vi kan oppleve et nytt Alta-slag i de dype skogene i Østerdalen. Og kanskje kan vi også denne gangen komme til å oppleve at en statsminister fra Arbeiderpartiet etterpå står fram som en angrende synder og sier at utbyggingen var unødvendig, slik Gro gjorde etter at Alta-elva var ødelagt. Da vil tragedien være fullkommen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media