Tragedien på Grefsen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mandag morgen skjedde nok en tragisk hendelse ved en Oslo-skole. En 17-årig elev angrep en medelev med kniv og tilførte ham alvorlige skader. Bakgrunnen skal være en bagatellmessig krangel, men det er dessverre et faktum at voldsterskelen er lav i enkelte ungdomsmiljøer.
  • Begge de involverte guttene er av såkalt utenlandsk opprinnelse. Han som stakk, er flyktning fra Afghanistan og har etter det som blir opplyst, hatt en meget traumatisk oppvekst. Han har også vært innblandet i voldsepisoder tidligere: I fjor deltok han i et alvorlig slagsmål med en annen medelev. Resultatet var at skolen søkte hjelp hos Pedagogisk-psykologisk tjeneste, men den ble aldri tilbudt ham, angivelig på grunn av ressursmangel.
  • Det er her, ikke i det faktum at gutten kommer fra et annet land enn Norge, at vi må søke årsaken til tragedien. Helt siden 2. verdenskrig har vi visst hvilke traumer og psykiske skavanker krigshandlinger og flyktningsituasjon påfører den enkelte. Skadene er desto mer alvorlige når det dreier seg om barn og ungdom.
  • Leder for organisasjonen Ungdom mot vold, Farid Bouras sa til Dagbladet i går at han ikke er i tvil om at det er mange unge som kan og vil gjøre akkurat det samme, de er som «tikkende bomber», som han sier. Det er ikke alltid foreldrene, som også har traumatiske opplevelser bak seg, og plutselig befinner seg i et fremmed land, makter å hjelpe sine barn i denne situasjonen. Heller ikke kan det være en oppgave vi bare kan overlate til skolen og den enkelte lærer.
  • Vi vet ikke hvorfor 17-åringen ikke fikk den nødvendige hjelpen fra PP-tjenesten. I ettertid kan vi bare slå fast at dette var en tragedie. Vi vil derfor be myndigheter og de rette instanser om å ta flyktningbarnas traumer på alvor, og både sørge for tilstrekkelige økonomiske ressurser, og for at det finnes mennesker som kan hjelpe dem.
  • Det er ikke tilstrekkelig bare å gi flyktninger opphold her i landet. De må tas på alvor som mishandlete mennesker. Skjer ikke dette, kan de tikkende bombene Bouras snakker om, komme til å eksplodere på nytt.