Tragedien på Haiti

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ti år siden gjeninnsatte 20000 amerikanske marinesoldater Jean-Bertrand Aristide i presidentembetet på Haiti. Kuppoffiserene som hadde tvunget landets første demokratisk valgte overhode i eksil, ga seg for overmakta. Men Aristide viste seg lite verdig til denne innsatsen for demokratiet. Etter gjeninnsettelsen henfalt han til de samme utpressingsmetoder og manipuleringer som hans diktatoriske forgjengere hadde utsatt landets fattige befolkning for i denne tidligere franske kolonien. Valget for fire år siden, der Aristide ble gjenvalgt, var en farse. Presidenten har løpt fra alle sine valgløfter, og vanstyret har bidratt til å holde befolkningen i ekstrem fattigdom, med lite håp for framtida.

Det mangler ikke på gode grunner til å gjøre opprør mot president Aristide. Problemet er at opprørerne er alt annet enn demokrater, men gjenger som ledes av kriminelle og drapsmenn. Flere har ei blodig fortid i militærstyret som ble fjernet for ti år siden. Disse gjengene herjer nå fritt på Haiti etter at Aristide søndag satte seg på flyet og rømte til Den sentralafrikanske republikk.

Den amerikanske militærinnsatsen for ti år siden var noe av det George Bush brukte i valgkampen i 2000 som eksempel på det han ikke ville anvende kamptrente amerikanske soldater til. Blant annet av den grunn ventet Bush for lenge med å sette inn amerikanske styrker på Haiti. Da Aristide dro, ble hovedstaden Port-au-Prince og andre byer i landet herjet av væpnede gjenger på plyndrings- og hevntokter. Et av resultatene av president Bushs nøling er at utenriksminister Colin Powells planer for en konstitusjonelt riktigere og mer kontrollert maktoverføring fra Aristide til landets politiske institusjoner er blitt vanskeligere å gjennomføre.

De amerikanske styrkene som nå kommer til landet, vil gradvis bli etterfulgt av en fredsbevarende FN-styrke i løpet av tre- fire måneder. Haiti har lenge vært et forsømt problem som er blitt vanskeligere å løse enn det som var nødvendig. FN-styrkene, inkludert amerikanske soldater, må være forberedt på et langvarig oppdrag.