Tragedien større enn ventet

Gisseldramaet i teateret i Moskva har krevd over 140 menneskeliv. Fortsatt vil ikke russiske myndigheter ut med hvordan alle gislene døde. Nå frykter eksperter at terrorister vil kopiere metoden og kombinere gisseltaking og selvmordsaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 90 gisler ble drept i gisseldramaet i et teater i Moskva, opplyser det russiske helsedepartementet til nyhetsbyrået Interfax.

Tidligere lørdag sa den russiske viseinnenriksministeren Vladimir Vasiljev at 67 gisler ble drept da russiske spesialstyrker stormet teateret i Moskva.

Vasiljev opplyste at flere enn 750 gisler ble reddet i aksjonen, noe som betyr at det totale antallet gisler var på over 800.

50 tsjetsjenske opprørere ble drept i aksjonen, ifølge den russiske etterretningen FSB.

Ny teknikk

De tsjetsjenske gisseltakerne i Moskva har satt sammen to terrormetoder; gisseltaking og selvmordsaksjon. -Dette er helt nytt og kan få stor smitteeffekt, tror professor Daniel Heradstveit.

- Metoden må sies å være mye smartere enn en ren selvmordsaksjon, der utløsningen av bomben og drap er det eneste som skjer. I Moskva fremsetter gisseltakerne krav og truer med en selvmordsaksjon hvis de ikke får gjennomslag for dem. De har etter palestinske mønster festet dynamitt rundt kroppen, og uttalt at de er rede til å ofre sine liv i kampen, poengterer seniorforskeren ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

- Denne taktikken representerer utvilsomt et langt større problem for nasjonalstaten. Terrorister over hele verden registrerer det som skjer. Selvsagt avhengig av utfallet vil denne aksjonsformen kunne få stor smitteeffekt, tror Heradstveit.

- Aksjonistene i teateret i Moskva kan vinne langt mer enn bare å spre frykt ved å drepe en masse sivile. Det palestinerne har gjort, kan karakteriseres som mye mer hjelpeløst, legger han til.

Natt til lørdag stormet de russiske sikkerhetsstyrkene teateret og drepte de fleste av gisseltakerne uten å gå med på kravene deres, men det betyr ikke at ikke taktikken blir gjentatt.

Statsterror verst

Heradstveit mener for øvrig at det fokuseres altfor mye på såkalt opprørsterrorisme i forhold til statsterrorisme.

- Det som skjer i Moskva må selvsagt fordømmes på det sterkeste. Men statsterrorisme er langt verre, fordi den har større omfang og ofte begås i det skjulte.

- Den store forskjellen mellom palestinerne og tsjetsjenerne er at den første gruppen får enorm internasjonal oppmerksomhet, mens tsjetsjenerne lider i taushet. Og det er nettopp det som er det typiske med statsterrorisme, at den skjer i de mørke bakrom, som i Kaukasus, eller som i kinesiske og iranske fengsler, sier Heradstveit.

Statsterrorisme er også mye verre enn den såkalte opprørsterrorismen fordi fordi den stilltiende godtas av andre stater. Når en stat begår overgrep har det et drag av legitimitet over seg. Og grunnen til det er at nasjonalstaten har så sterk posisjon internasjonalt.

I generasjoner

- Vi er vant til at det som foregår innenfor statens grenser er noe andre land ikke har noe med. Unntaket blir land som Afghanistan og Irak, sier Heradstveit.

Heradstveit minner om at Russland i generasjoner har ført en terrorkrig mot det lille tsjetsjenske folket.

- Russerne har en imperietankegang som går ut på at noen er langt bedre enn andre. Dette ble demonstrert under den andre verdenskrig, da Stalin kastet ut de tyrkiske og muslimske folk, deriblant tsjetsjenerne, og deporterte dem til Sentral-Asia.

- Midt ute på steppene ble de rett og slett kastet av lasteplanene, og minst en tredel av de deporterte omkom. De brente også kvinner og barn og menn i løer i Kaukasus. Statsterrorisme har etter 11. september blitt verre fordi det nå pågår et samarbeid mellom de store, der det internasjonale samfunnet underforstått ikke skal blande seg inn i det som skjer av undertrykking av befolkningsgrupper.

Mislykket

Heradstveit understreker at Russlands krig mot tsjetsjenerne også er en klart rasistisk krig.

- Russere ser muslimer som skitne. Det er sjokkerende å observere hvor rasistiske mange russere er. Den rasistiske holdningen gjør det lettere for russiske soldater å trakassere tsjetsjenerne. De er et mindreverdig folk.

Heradstveit fastslår at den såkalte krigen mot terror så lang er mislykket.

- Terrorisme er klart på vei oppover igjen. Det er gisseltakningen i Moskva, snikskytterdramaet i USA, bombene på Filippinene og Bali eksempler på.

Å angripe terrorproblemet med blanke våpen har vist seg lite fruktbart, mener Heradstveit.

(NTB-AFP-Reuters)

MARERITT: Det er ingen ubetinget seier for president Vladimir Putin.
UOMTVISTELIG: Den tsjetsjenske terroristlederen Movsar Barajev er erklært død flere ganger, nå er det et faktum.