Tragedien større enn ventet

Gisseldramaet i teateret i Moskva har krevd over 140 menneskeliv. Fortsatt vil ikke russiske myndigheter ut med hvordan alle gislene døde. Nå frykter eksperter at terrorister vil kopiere metoden og kombinere gisseltaking og selvmordsaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Over 90 gisler ble drept i gisseldramaet i et teater i Moskva, opplyser det russiske helsedepartementet til nyhetsbyrået Interfax.

Tidligere lørdag sa den russiske viseinnenriksministeren Vladimir Vasiljev at 67 gisler ble drept da russiske spesialstyrker stormet teateret i Moskva.

Vasiljev opplyste at flere enn 750 gisler ble reddet i aksjonen, noe som betyr at det totale antallet gisler var på over 800.

50 tsjetsjenske opprørere ble drept i aksjonen, ifølge den russiske etterretningen FSB.

Ny teknikk

De tsjetsjenske gisseltakerne i Moskva har satt sammen to terrormetoder; gisseltaking og selvmordsaksjon. -Dette er helt nytt og kan få stor smitteeffekt, tror professor Daniel Heradstveit.

- Metoden må sies å være mye smartere enn en ren selvmordsaksjon, der utløsningen av bomben og drap er det eneste som skjer. I Moskva fremsetter gisseltakerne krav og truer med en selvmordsaksjon hvis de ikke får gjennomslag for dem. De har etter palestinske mønster festet dynamitt rundt kroppen, og uttalt at de er rede til å ofre sine liv i kampen, poengterer seniorforskeren ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer