Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tragisk Kværner-resultat

Det som kunne gå galt, gikk galt. Kværner hadde i tredje kvartal et resultat før skatt på minus 4,3 milliarder kroner mot et overskudd på 203 millioner i tredje kvartal i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatet ble sendt ut mandag mens konsernets styre og ledelse kjempet for å komme fram til en løsning på Kværners problemer.

Driftsresultatet i tredje kvartal før spesielle poster, var et tap på 613 millioner kroner. Det ga et driftstap for årets ni første måneder på 182 millioner kroner. Kvartalsresultatet inkluderer spesielle kontraktsavsetninger på 642 millioner i selskapets kjerneområder.

Tap på tap

Inkludert spesielle poster var driftsresultatet et tap på 2.923 millioner. Det ga et driftstap for årets ni første måneder på 2.492 millioner. I fjor hadde selskapet et overskudd på 772 millioner inkludert netto salgsgevinster på 200 millioner kroner.

- Resultatet for tredje kvartal er sterkt preget av at styret har funnet det nødvendig å gjøre betydelige avsetninger i noen av forretningsområdene og dessuten foreta store nedskrivninger i bokført verdi av en del investeringer og eiendeler, heter det i kommentarene til resultatet.

Nedskrivninger

Styret har gjennomgått verdien av investeringene og andre finansielle eiendeler og funnet det nødvendig å foreta nedskrivninger:

*Verdien av verftet i Philadelphia med 374 millioner, som tilsvarer den bokførte verdien av verftet.

  • Verdien på verftet i Romania er nedskrevet med 82 millioner kroner.
  • Merverdien i den britiske pensjonskassen er nedskrevet med 1,6 milliarder på grunn av nedgang i verdien av pensjonskassens aksjeportefølje på 3,2 milliarder.
  • Bokført verdi på Sea Launch-prosjektet er nedskrevet med 1 milliard kroner etter ny vurdering av muligheten for inntjening.
  • Verdien av to andre investeringer - Greenfield og Jo Sypress - er nedskrevet med i alt 186 millioner.
  • Styret har gjort avsetninger på 254 millioner for andre usikkerheter. Det frykter et negativt utfall av en voldgift knyttet til en kontrakt som er ferdigstilt i Australia og dessuten et betydelig antall krav i forbindelse med asbestskader som konsernet er presentert i USA.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!