- Tragisk pels på OL-jakkene

Kombinertløper Magnus Moan viste selv fram jakka da kolleksjonen ble lansert, men syns nå at det veldig trist at Idrettsforbundet har valgt å bruke vaskebjørnpels.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye OL-kolleksjonen har plagg med pels av vaskebjørn. Disse er trolig fanget med fotsaks i USA, et fangstvåpen som er forbudt i Norge. Nå raser dyrevernere mot det de mener er arroganse fra Idrettsforbundets side.

-  Bruk av vaskebjørnpels er etisk høyst kritikkverdig, og det burde forbundet ta hensyn til. Vi tror ikke at det å gå med klær som svært mange i publikum finner avskyelig, vil være god reklame for Norge, sier Live Kleveland, pressekontakt i Dyrevernalliansen.

Uvitende modell

-  Jeg visste ikke hva slags dyr pelsen var laget av, og trodde vel egentlig at den ikke var ekte. Jeg skjønner ikke hva de har tenkt på når de valgte ekte pels på en slik kolleksjon, sier Moan.

Han stilte uvitende opp som modell for jakka med pels under lanseringen i romjula, men når OL kommer, vil han ta av pelsen for å vise sin avsky mot dyr som må lide.

-  At dyr skal ha det vondt for at vi skal få pelskrage på jakkene våre, syns jeg bare er tragisk. Jeg er generelt mot pelsoppdrett. Bra at noen engasjerer seg slik at det kommer for en dag, sier kombinertløperen.

Fanget med fotsaks

Dyrevernalliansen oppdaget pelsbruken da OL-kolleksjonen ble lansert i romjula. De ringte til Idrettsforbundet for å spørre hva slags pels det var, og fikk til svar at det var ekte pels fra vaskebjørn.

 OL-HÅP:  Kombinertløperen Magnus Moan viste før jul fram antrekkene til OL i Torino. Nå vil han ta av pelsen på antrekket som er fra vaskebjørn. Han håper flere utøverer vil gjøre som ham. Foto: Ole C.H. Thomassen
OL-HÅP: Kombinertløperen Magnus Moan viste før jul fram antrekkene til OL i Torino. Nå vil han ta av pelsen på antrekket som er fra vaskebjørn. Han håper flere utøverer vil gjøre som ham. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

-  De som var ansvarlige for klærne sa de skulle diskutere saken internt og gi oss en tilbakemelding. Da vi ikke fikk det, sendte vi brev, men har heller ikke fått svar på det. Jeg finner det overraskende at forbundet ikke vil ta tak i problemet, for dette er et problem, sier Kleveland.

Vaskebjørn finnes hovedsaklig i USA og Canada, og OL-pelsen kommer trolig derfra. USA er en stor eksportør, og omtrent to millioner vaskebjørner fanges der hvert år. Ifølge tall fra amerikanske myndigheter blir 85 prosent av disse fanget med fotsaks.

Dyreplageri

De siste 15 prosentene blir fanget med en felle ved navn «conibear», som med et slag skal kunne drepe byttet. Det går likevel ikke alltid slik, hevder Kleveland.

Hun syns de norske OL-håpene bør slippe å gå med kontroversiell pels under de viktige dagene i februar.

-  De bør vel få konsentrere seg om idretten, og ikke tenke på klærne de går med. Det burde ikke være noen stor sak å rette opp dette. Vi fikk høre at det bare var snakk om under 100 jakker, avslutter Kleveland.

Ta av pelsen

Magnus Moan tror ikke Idrettsforbundet har tid til å gjøre noe med jakkene nå, selv om han syns de egentlig burde det. Nå håper han heller at flere OL-utøvere vil gjøre som ham, og ta av den kontroversielle pelsen.

-  Jeg skal ikke stå og holde taler. Men nå ser i alle fall folk at det er vaskebjørnpels, og jeg håper at de reagerer, sier Moan. Fra Idrettsforbundet bekrefter presserådgiver Katinka Riksfjord Sporsem til Dagbladet at pelskragen er laget av vaskebjørn. Men forbundet har ikke lest brevet fra Dyrevernalliansen. -  Vi ble gjort kjent med brevet i ettermiddag. Vi vil derfor ikke kommentere innholdet før vi har fått gjort oss kjente med det, sier Riksfjord Sporsem.

-  Vil Idrettsforbundet trekke jakkene tilbake?

-  Jakkene vil uansett ikke trekkes tilbake, men det er mulig å ta av pelskragen, sier Riksfjord Sporsem.

KLAR FOR OL: Om denne vaskebjørnen (racoon) skal representere Norge i Torino er usikkert, men de nor ske OL-antrekkene er pyntet med pels fra vaskebjørn.
- KRITIKKVERDIG: Live Kleveland.