Tragisk utfall for «finske Freya»

Hvalrossen «Freya» har på kort tid nærmest blitt rikskjendis i Norge. I Finland har hvalrossen «Stena» herjet rundt, men tirsdag kveld endte reisen.

DØDE: Hvalrossen som har fått mye oppmerksomhet i Finland de siste dagene døde natt til onsdag 20. juli. Video: Iltalehti Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvalrossen «Freya» har de siste ukene blitt en stor snakkis. De siste dagene har hun oppholdt seg i Oslofjorden, etter å ha blitt observert flere steder langs kysten i Sør-Norge de siste ukene.

Også i Finland har en hvalross med navnet «Stena» slått seg ned den siste tida.

Dukket opp i hage

Mens det tilsynelatende ser ut til at Freya nyter lange dager i solsteika rundt hovedstaden i Norge, endte Stenas ferd på tragisk vis tirsdag.

Da Hamina plutselig dukket opp i en privatpersons hage i byen Kotka, ble det bestemt at dyret skulle overføres til et viltsykehus i Korkeasaari, ifølge den finske avisa Iltalethi.

- Hvalrossen ble funnet i svært dårlig form. Den var utsultet og dens fettlag var veldig tynt, skriver de.

Videre fra hagen beveget Stena seg over veien, til en skog, hvor hun lå trangt blant blåbærbusker. Her ble hun undersøkt av fagpersonell etter å ha blitt bedøvet.

SLAPPER AV: Hvalrossen «Freya» på Norgesbesøk. Her observert hvilende på en båt i Frognerkilen, Oslo. Foto: NTB
SLAPPER AV: Hvalrossen «Freya» på Norgesbesøk. Her observert hvilende på en båt i Frognerkilen, Oslo. Foto: NTB Vis mer

Både politi, to veterinærer, en dyrepasser, vakthavende brannvakt og en redningsenhet rykket til hvalrossen. Ifølge eksperter var sannsynligheten liten for at dyret ville overlevd i naturen i dens tilstand. Alternativene var derfor enten avlivning eller ekspertbehandling på sykehus.

Den storstilte aksjonen for å få hvalrossen om bord i en lastebil startet tirsdag kveld.

Hele reisen, steg for steg, ble tvitret av viltsykehuset.

Tragisk utfall

- Hvalrossen er løftet inn i buret, hvor det store dyret så vidt fikk plass. Buret løftes fortsatt inn i lastebilen, så dyret kan fraktes trygt fram, skrev de like før halv ti.

HAGEBESØK: «Hamina» slapper av i en hage i Finland. Foto: Matti Matikainen / Iltalethi
HAGEBESØK: «Hamina» slapper av i en hage i Finland. Foto: Matti Matikainen / Iltalethi Vis mer

Flere kilder avisa har snakket med forteller at de aldri før har sett en hvalross i naturen før. I hvert fall ikke i skogen.

På grunn av dyrets plassering og størrelse var det utfordrende å flytte Stena, men kvart på ti var Stena i lasterommet på en lastebil, på vei til Korkeasaari.

Kort tid seinere kom dessverre den triste beskjeden om at Stena ikke hadde overlevd turen.

- Hvalrossen som befant seg i Kotka ble forsøkt overført til Korkeasaari viltsykehus for behandling tirsdag kveld. Prøvelsene og transporten de siste dagene var for tunge for det svake dyret, og det døde på veien, opplyste viltsykehuset på Twitter.

I likhet med Freya har Stena i sommer forflyttet seg rundt. For ikke lenge siden forvillet hun seg inn i en fiskefelle i Kotka, men kom seg helskinnet ut. Livet hennes endte imidlertid baki en lastebil på vei til sykehus.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer