- Tragisk

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik kaller utviklingen i Myanmar for tragisk og peker på at demokratiet i landet har vært skjørt og begrenset.

REAGERER: Kjell Magne Bondevik reagerer etter militærkuppet i Myanmar. Foto: Audun Braastad / NTB
REAGERER: Kjell Magne Bondevik reagerer etter militærkuppet i Myanmar. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Tragisk utvikling i Myanmar. Militærkuppet må fordømmes. Viser hvor skjørt det begrensede demokratiet i landet var, det var derfor ASSK ba om tålmodighet, skriver Bondevik på Twitter.

ASSK er en forkortelse for landets sivile leder og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, som nå er pågrepet.

- De militære kunne gripe makten, og nå gjorde de det, skriver Bondevik, som ved flere anledninger har møtt Suu Kyi, blant annet mens han var leder for Oslosenteret, der han nå er styreleder.

Myanmar-kjenner Kristian Stokke tror folket vil samle seg i motstand mot militærkuppet i landet. Han sier det er fare for at militæret kan bruke makt.

Stokke, som er professor og styreleder i Myanmarkomiteen, ser det som mest sannsynlig at prodemokratiske krefter i landet nå vil samle seg.

- Jeg tror ikke på en væpnet prodemokratisk kamp. Men det er bestandig en reell fare for at militæret vil reagere med maktbruk overfor fredelige demonstrasjoner og at dette kan eskalere konflikten, sier Stokke.

- Det er det lang historie og tradisjon for, og det er absolutt en reell trussel for at militæret nå – ifølge dem for å gjenopprette ro, orden og stabilitet – vil si at de må bruke maktmidler, legger han til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer