- Tragisk utvikling i Myanmar. Militærkuppet må fordømmes. Viser hvor skjørt det begrensede demokratiet i landet var, det var derfor ASSK ba om tålmodighet, skriver Bondevik på Twitter.
ASSK er en forkortelse for landets sivile leder og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, som nå er pågrepet.
- De militære kunne gripe makten, og nå gjorde de det, skriver Bondevik, som ved flere anledninger har møtt Suu Kyi, blant annet mens han var leder for Oslosenteret, der han nå er styreleder.
Myanmar-kjenner Kristian Stokke tror folket vil samle seg i motstand mot militærkuppet i landet. Han sier det er fare for at militæret kan bruke makt.
Stokke, som er professor og styreleder i Myanmarkomiteen, ser det som mest sannsynlig at prodemokratiske krefter i landet nå vil samle seg.
- Jeg tror ikke på en væpnet prodemokratisk kamp. Men det er bestandig en reell fare for at militæret vil reagere med maktbruk overfor fredelige demonstrasjoner og at dette kan eskalere konflikten, sier Stokke.
- Det er det lang historie og tradisjon for, og det er absolutt en reell trussel for at militæret nå – ifølge dem for å gjenopprette ro, orden og stabilitet – vil si at de må bruke maktmidler, legger han til.