Tragiske blindspor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Michael Melchior som er Knesset-medlem og rabbiner både i Oslo og Jerusalem, tok fredag i Oslo til orde for at Israel må gjøre på Vestbredden og i Gaza som landet gjorde etter atten år i Libanon: trekke seg ut etter egen beslutning, uten å vente på noen motpart å gjøre avtale med. Deretter vil Melchior beskytte grensa med et sikkerhetsgjerde mot terrorister, lik det han sier har vært svært effektivt i Gaza, der ingen terrorister har klart å krysse over.
  • Melchior advarte mot fundamentalistene på alle sider i denne konflikten, som når som helst er villige til å gjøre akkurat det som skal til for å sprenge til himmels alle håp om fred. Bare noen timer seinere skjedde akkurat det. Da myrdet en 29-årig palestinsk kvinne 19 israelere som hun tok med seg i døden i Haifa. Flere enn 50 ble såret i denne aksjonen som ble gjennomført dagen før jom kippur, forsoningsdagen, som er jødenes helligste dag i året. Islamsk hellig krig tok på seg ansvaret for de avskyelige drapene.
  • Regjeringen til Ariel Sharon har foreløpig tatt hevn i to omganger. Først ved å gå inn i Gaza og i Jenin. Deretter ved å bombe mål dypt inne i Syria for første gang siden 1982. Dermed er konflikten trappet opp til enda et nytt og farligere nivå. Syria er medlem av FNs sikkerhetsråd og vil at rådet skal drøfte bombeangrepet. Israelske regjeringsmedlemmer setter fram nye trusler mot Yassir Arafat som skal «fjernes» enten ved deportasjon eller likvidasjon.
  • Melchior forsikret at han aller helst ser et framtidig Midtøsten uten behov for murer og åtte meter høye betonggjerder med piggtråd, men det er urealistisk i dagens sikkerhetssituasjon. Den muren som Sharon-regjeringen bygger inne på palestinsk område på Vestbredden, er Melchior skeptisk til, både på grunn av plasseringen, men også fordi den bygges uten å gi den palestinske befolkningen noen visjon om hva som skal skje på deres side av muren når den står der.
  • Selvmordsbomben i Haifa sprer tragedien til nye, uskyldige mennesker og fjerner alle håp om tilbakeholdenhet. Israels ekstreme hevnaksjoner styrker ekstremistene på den palestinske siden. Det ene tragiske blindsporet blir fulgt av et annet.