Trailer i full fyr på motorvei

I full fart, feil vei. Insulinsjokk kan være årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En trailerulykke av det mest oppsiktsvekkende slaget har satt i gang en debatt i Canada om hvorvidt personer med ulike helseplager bør få kjøre bil, melder kanadiske Globe and Mail.

En trailer kjørte i vill fart i motgående retning på en motorvei ved Edmonton, før den veltet over en brokant og falt ned på jernbaneskinnene.

Etterforskerne har foreløpig ikke konkludert rundt årsaken til ulykken, men den omkomne sjåførens familie og venner tror han kan ha gått i et såkalt insulinsjokk, som skyldes for lavt blodsukker.

Sjåføren (25) hadde hatt type 1-diabetes siden barndommen. Han døde i ulykken.

Lavt blodsukker, også kalt hypoglykemi, skyldes at insulinmengden i blodet er for stor i forhold til blodsukkeret. «Dersom blodsukkernivået faller svært lavt vil hjernen påvirkes med nedsatt bevisshet og mulig bevisstløshet som følge. Dette kaller vi insulinsjokk og man kan også se lammelser og kramper», skriver DoktorOnline om sykdommen.

De fleste mennesker med type 1 diabetes som behandles med insulin vil fra tid til annen ha en episode med lavt blodsukker hvor man føler ubehag men lett takler situasjonen. Alvorlige episoder med lavt blodsukker er sjelden, skriver DoktorOnline.

Den kanadiske diabetikerforeningen påpeker overfor Globe and Mail at slike hendelser forekommer uhyre sjeldent.

Skadeforsker Louis Francescutti ved University of Alberta påpeker imidlertid overfor avisa at ulykker hvor sjåfører med diabetes er involvert kan forekomme hyppigere enn det som er kjent, men at det ikke finnes statistikk eller forskning på det.

- Jeg kjenner ikke til at det finnes statistikk rundt diabetes eller andre sykdomstilfeller i forhold til bilulykker i Norge, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk til Dagbladet.no. Hun opplyser at ulykker som er forårsaket av sykdom tas ut av veitrafikk-statistikken.

Strenge regler i Norge

Generalsekretær Bjørnar Allgot i Norges Diabetesforbund forteller også at det er forsket lite på dette i Norge, men påpeker at regelverket for førerkort for diabetikere er nokså restriktivt.

- Personer med diabetes type 1 får ikke førerkort for trailer eller lastebil i Norge, opplyser han overfor Dagbladet.no.

- For alle som bruker blodsukker-senkende medisiner kreves det spesialisterklæring for å få førerkort overhodet. Og alle diabetikere blir opplært til å sjekke tilstanden sin før de setter seg bak rattet - og å stoppe bilen hvis de kjenner at blodsukkernivået begynner å bli lavt, understreker han.

Allgot mener at det er uhyre sjelden slike ulykker forekommer i Norge. 

-  Og vårt inntrykk er at det skjer sjeldnere og sjeldnere, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer