Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trailer med potensielt ekstremt farlig radioaktivt materiale stjålet

Var på vei med medisinsk avfall til avfallslager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En trailer lastet med radioaktivt, medisinsk materiale er blitt stjålet i Mexico, melder Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) iføgle BBC.

Mexico har selv rapportert inn saken for IAEA som overvåker bruken av radioaktive stoffer. De opplyser at traileren inneholdt en «farlig radioaktiv kilde» som brukes i kreftbehandling da den ble stjålet mandag.

Det radioaktive materialet skulle fraktes fra sykehuset til et avfallslager da det ble stjålet i nærheten av Mexico City.

Mexicos avdeling for atomsikkerhet sier at materialet var forsvarlig forseglet da det ble stjålet, men at det kan være ekstremt farlig hvis det blir fjernet fra forseglingen eller skadet.

Ifølge lokale medier ble traileren, en 2,5 tonns Volkswagen Worker, stjålet fra en bensinstasjon i Tepoljaco, i utkanten av hovedstaden Mexico City.

Politiet søker nå etter traileren og har sendt ut en pressemelding for å advare publikum om den potensielle faren.

Materialet kan ikke brukes i et vanlig atomvåpen, men det kan i teorien brukes i en såkalt «skitten bombe», et sprenglegeme som vil kunne spre det radioaktive materialet over et stort område.

Eksperter har lenge advart om at radioaktivt materiale fra blant annet sykehus ikke er skikkelig sikret, og at det kan utgjøre en stor fare hvis det kommer på avveie, skriver NTB.