Trakasserer seg til seier

Vold, trusler og trakassering preger Kambodsja foran valget på nasjonalforsamling i morgen. Opposisjonen anklager statsminister Hun Sen for å stå bak en rekke politiske drap og for å skremme velgerne til å stemme på hans parti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs menneskerettskontor i Phnom Penh etterforsker 13 drap som antas å være politisk motiverte. Nylig ble en medarbeider i opposisjonspartiet til Sam Rainsy funnet flytende i et fiskesteng med kulehull gjennom hodet. Politikeren hadde vært på fisketur med en lokal politisjef.

- Det er medlemmer av regjeringspartiet som begår disse ugjerningene, sier Rainsy, og kaller valget en vits.

Amnesty International bekreftet i går påstandende om omfattende voldsbruk.

- Aktivister er blitt skremt, politikere er blitt truet, partimedarbeidere er blitt skutt og drept - og folk er blitt ulovlig arrestert og stygt mishandlet av politiet, konkluderer Amnesty.

Kontroll

Statsminister Hun Sen kontrollerer media og lar i liten grad andre slippe til. Selve valgkampen ble avsluttet i går. Hun Sen har selv holdt en relativt lav profil, men er ikke i tvil om at han er herre over situasjonen.

- Hvis jeg deltar i valgkampen, vil det være som om en fotballspiller også skulle blåse i fløyta, har den selvsikre statsministeren sagt.

De to viktigste opposisjonspolitikerne er imidlertid ikke helt uten sjanser. Prins Norodom Ranariddh har bred støtte blant dem som fortsatt er lojale overfor hans far, kong Sihanouk. Sam Rainsys parti har særlig oppslutning i hovedstaden Phnom Penh fordi partiets leder framstår som troverdig og lite korrupt.

Sannsynligvis blir Hun Sen morgendagens seierherre, men han får trolig ikke rent flertall bak seg i nasjonalforsamlingen. Dermed ligger det an til koalisjoner og ustabile regjeringsforhold.

Furten taper

Det eneste som kan være verre enn at Hun Sen vinner, er at han går på et nederlag. Statsministeren har riktignok lovet å gi fra seg makten frivillig, men han har tidligere vist seg som en furten taper.

<B>MOBILISERER:</B> Denne uka mobiliserte regjeringspartiet flere lastebiler med tilhengere av statsminister Hun Sen for å markere styrke i hovedstaden Phnom Penh.