Trakasserer seg til seier

Vold, trusler og trakassering preger Kambodsja foran valget på nasjonalforsamling i morgen. Opposisjonen anklager statsminister Hun Sen for å stå bak en rekke politiske drap og for å skremme velgerne til å stemme på hans parti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FNs menneskerettskontor i Phnom Penh etterforsker 13 drap som antas å være politisk motiverte. Nylig ble en medarbeider i opposisjonspartiet til Sam Rainsy funnet flytende i et fiskesteng med kulehull gjennom hodet. Politikeren hadde vært på fisketur med en lokal politisjef.

- Det er medlemmer av regjeringspartiet som begår disse ugjerningene, sier Rainsy, og kaller valget en vits.

Amnesty International bekreftet i går påstandende om omfattende voldsbruk.

- Aktivister er blitt skremt, politikere er blitt truet, partimedarbeidere er blitt skutt og drept - og folk er blitt ulovlig arrestert og stygt mishandlet av politiet, konkluderer Amnesty.

Kontroll

Statsminister Hun Sen kontrollerer media og lar i liten grad andre slippe til. Selve valgkampen ble avsluttet i går. Hun Sen har selv holdt en relativt lav profil, men er ikke i tvil om at han er herre over situasjonen.

- Hvis jeg deltar i valgkampen, vil det være som om en fotballspiller også skulle blåse i fløyta, har den selvsikre statsministeren sagt.

De to viktigste opposisjonspolitikerne er imidlertid ikke helt uten sjanser. Prins Norodom Ranariddh har bred støtte blant dem som fortsatt er lojale overfor hans far, kong Sihanouk. Sam Rainsys parti har særlig oppslutning i hovedstaden Phnom Penh fordi partiets leder framstår som troverdig og lite korrupt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer