- Trakassering

Hun anklager etterforskningen for trakassering, og hevder den er politisk motivert. Nå har presidentens eldste datter, Ivanka Trump, fått nok.

ETTERFORSKES: USAs president Donald Trump etterforskes for økonomisk kriminalitet av ulik art. Nå har etterforskerne fattet interesse for angivelige utbetalinger til datteren Ivanka Trump. Foto: Reuters / NTB
ETTERFORSKES: USAs president Donald Trump etterforskes for økonomisk kriminalitet av ulik art. Nå har etterforskerne fattet interesse for angivelige utbetalinger til datteren Ivanka Trump. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Donald Trumps hjemstat New York jobber nå påtalemakta med to etterforskninger mot presidentens milliardimperium, hvorav den ene er en straffesak og den andre er en sivilsak.

Det som begynte som en svindeletterforskning, har nå blitt utvidet til også å etterforske mulig skatteunndragelse, ifølge New York Times.

ETTERFORSKNING: Dette sier Donald Trumps datter, Ivanka om anklagene mot henne. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Nå skal etterforskerne ha blinket seg ut særlig én utbetaling fra Trump-konsernets moderselskap Trump Organization til det som skal være Ivanka Trump, presidentens eldste datter, ifølge avisa.

Utbetalingen vekker oppsikt

Etterforskerne skal ikke være av den oppfatningen at presidentens datter har gjort noe galt. Det påtalemakta undersøker, er hvorvidt omfattende og ikke-spesifiserte utbetalinger fra Trumps selskap og til «konsulenter», var en måte for presidenten å lette sin egen skattebyrde på.

For blant disse «konsulent»-utbetalingene, er det én som skal ha gått til presidentens datter Ivanka, ifølge New York Times.

De har gått gjennom Trump Organizations regnskaper og funnet flere utbetalinger de mener kan ha gått til eldstedattera. Særlig én utbetaling har også vekket etterforskernes interesse.

Utbetalingen stammer fra 2017 og gikk fra Trump Organization og til en ikke-navngitt «konsulent», ifølge regnskapene. Utbetalingen var på 747 622 dollar og er nøyaktig lik summen Ivanka Trump tidligere har mottatt i honorarer fra et konsulentselskap hun delvis eier selv.

Det har Ivanka Trump selv erklært i skjemaer hun måtte fylle ut om sine egne økonomiske bindinger da hun begynte å jobbe i Det hvite hus.

UKLAR MELDING: President Trump kom med en uttalelse på en pressekonferanse fredag, som kan tolkes om at han erkjenner valgnederlaget. Video: AP Vis mer

«Trakassering»

Og det er på bakgrunn av New York Times' artikkel at Ivanka Trump går til angrep på etterforskerne i New York.

På Twitter, hvor hun lenker til avisas artikkel, skriver hun følgende om etterforskningen:

«Dette er enkelt og greit trakassering.»

Videre anklager Ivanka Trump etterforskningen for å være politisk motivert.

«De vet meget godt at det ikke er noe her og at det ikke har vært noen skattefordeler. Disse politikerne er ganske enkelt nådeløse.»

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer

Ledes av Demokrater

Om ikke etterforskningene er politisk motivert, ledes de i alle fall av politikere.

De to etterforskningene i New York ledes henholdsvis av delstatens justisminister, som er folkevalgt, og av statsadvokaten på Manhattan, også en folkevalgt stilling. Justisminister Letitia James er en demokrat, og det samme er statsadvokaten Cyrus Vance Jr.

Statsadvokaten på Manhattan skulle egentlig fokusere på organisasjonens betalinger til pornostjernen Stormy Daniels i forkant av valgseieren i 2016, men har seinere utvidet seg til å omfatte bank- og forsikringssvindel, skatteunndragelse og ulovlig overdragelse av eiendom.

Hovedpersonen selv kaller etterforskningen for «den største heksejakten i historien», et begrep presidenten selv også brukte om Russland-etterforskningen og riksrettssaken mot seg.

Det brenner også under føttene til presidenten i andre sammenhenger.

Tidligere denne måneden rapporterte Reuters at Trumps hovedutlåner, Deutsche Bank, leter etter måter å avslutte forholdet til presidenten på. Trump skylder banken 340 millioner dollar, og må begynne å nedbetales i løpet av to år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer