- Trakasseringen av palestinere minner om jødeforfølgelsen

Formannen i Holocaust-museet ut mot sine egne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Formann i Yad Vashem Holocaust museum i Jerusalem fordømte i går jødiske bosettere, som trakasserer palestinerer i Hebron på Vestbredden. Josef Lapid mener trakasseringen, som er avslørt i en ny israelsk dokumenter, minner om antisemittismen på 30-tallet, skriver den israelske avisen Haaretz.

- Det er ikke mulig for Auschwitz-minnet å rettferdiggjøre ignorering av det faktum at det har vært jøder iblant oss som oppfører seg i dag mot palestinere på akkurat samme måte som tyskere, ungarere, polakker og andre antisemitter oppførte seg mot jøder på 30-tallet, sier han.

Overlevde Holocaust

Lapid, som opprinnelig er fra det daværende Jugoslavia, overlevde selv Holocaust. Han mener at bosetternes trakassering av palestinere minner om jødeforfølgelsen han opplevde i sitt hjemland i forkant av andre verdenskrig.

- Det var ikke krematoriene som gjorde livet under diasporaen vond før de drepte oss, men forfølgelse, trakassering, steinkasting, trusler, spytting, håning og forsuring av tilværelsen, sier Lapid.

Lapids talsperson understreker overfor avisen at Lapid kun snakker på vegne av seg selv, og ikke museet.

- Jeg var redd for å gå til skolen på grunn av de små antisemittene som pleide å ligge i bakhold på skoleveien - klare til å banke oss opp. På hvilken måte er dette annerledes fra det palestinske barn opplever i Hebron? sier Lapid til israelsk radio.

- Skyldig i forbrytelser

BLOKKERER FOR PALESTINERE: Det gikk hardt for seg da det israelske forsvaret skulle fjerne bosettere som blokkerte en gate brukt av palestinere nær Kiryat Arba-bosetningen i Hebron. Det betydde lite at flere av bosetterne var barn. Alle foto: SCANPIX
BLOKKERER FOR PALESTINERE: Det gikk hardt for seg da det israelske forsvaret skulle fjerne bosettere som blokkerte en gate brukt av palestinere nær Kiryat Arba-bosetningen i Hebron. Det betydde lite at flere av bosetterne var barn. Alle foto: SCANPIX Vis mer

- Vi jødiske beboere av Israel peker en irettesettende finger mot alt, sier Lapid. Han mener det verste med saken, er at han selv tolererte ignorering av trakasseringen da han var justisminister i den forrige Sharon-regjeringen. Lapid ledet frem til 2006 det sekulær-liberale partiet Shinui.

Lapid understreker at han ikke mener man kan sammenlikne palestinernes lidelse som følge av israelsk politikk, med Holocaust, men at dette ikke betyr at israelerne ikke kan være skyldige i forbrytelser. Lapid får støtte fra guvernøren i Hebron.

- Hvis de er seriøse om sameksistens, må israelerne ta de praktiske skrittene på de hundrevis av daglige forbrytelsene mot palestinere i gamlebyen, sier Hebron-guvernør Arif Jabari.

- Kun et enkelttilfelle

Bosetternes talsperson, Noam Arnon, sier at det som kom frem i TV-dokumentaren kun er enkelttilfeller.

- I løpet av seks år, har 37 jøder blitt drept i Hebron, og nå er de opptatt av forbannelser, spør Arnon. De siste seks årene har Hebron flere ganger vært en slagmark mellom israelsk militære og militante palestinere.

Statsminister Ehud Olmert beordret kabinett-sondering etter anklager om at trakassering fra Hebron-bosettere er vanlig og rutinemessig ignorert av israelske myndigheter.

Utsetter utbygging

Israel har satt kontroversielle planene om en ny bosetning på Vestbredden, sier talspersoner for det israelske forsvarsdepartement. Det var forsvarsminister Amir Pretz som for flere uker siden beordret at planene skulle legges på is i ubestemt tid, melder nyhetsbyrået AP.

Det vakte sterk internasjonal misnøye da Israel i desember annonserte at de hadde godkjent bygging av en ny bosetning på Vestbredden for å huse bosettere som tidligere bodde på Gaza-stripen inntil Israels tilbaketrekning i 2005.

Bosetningen, kjent som Maskiot, er den første bosetningen som har blitt godkjent på Vestbredden siden underskrivingen av Oslo-avtalen i 1993. Et av punktene i avtalen dreide seg om å stoppe bygging av bosetninger.

SAMMEN MOT BOSETTERNE: Israelere og palestinere demonstrerer mot utvidingen av en jødisk bosetning sør på Vestbredden 13.januar.
STERK KRITIKK: Josef Lapid er formann i det anerkjente Yad Vashem Holocaust museum i Jerusalem. Den tidligere justisministeren går hardt ut mot bosetterne i Hebron.