Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trakasseringen som skremmer Europa ble brukt av egyptiske myndigheter til å skape frykt, kaos og skam

Overalt i Europa snakkes det om taharrush. Hva er det egentlig?

DEMONSTRASJONER: Over 550 anmeldelser på seksuell trakassering er levert politiet i Köln etter nyttårsaften. Saken har vekket voldsomt engasjement i Tyskland, og ført til en opphetet debatt om konsekvensene av Tysklands åpne asylpolitikk. Flere medier har dratt paralleller til tidligere hendelser i Egypt. Foto:  AFP / Roberto Pfeil
DEMONSTRASJONER: Over 550 anmeldelser på seksuell trakassering er levert politiet i Köln etter nyttårsaften. Saken har vekket voldsomt engasjement i Tyskland, og ført til en opphetet debatt om konsekvensene av Tysklands åpne asylpolitikk. Flere medier har dratt paralleller til tidligere hendelser i Egypt. Foto: AFP / Roberto Pfeil Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Köln i etterforsker flere hundre saker etter at en gruppe menn skal ha seksuelt trakassert og forgrepet seg på kvinner under nyttårsfeiringen i den tyske byen. I tillegg etterforskes det liknende overgrep mot jenter under en festival i Stockholm i fjor.

Avsløringene har ført til voldsom oppmerksomhet og debatt over hele Europa.

I flere tyske medier er det trukket paralleller til liknende tilfeller av massetrakassering i Egypt. Sjef for det føderale politiet Holger Münch sa under et intervju med den tyske storavisa Die Welt at de er kjent med liknende hendelser fra arabiske land.

I etterkant har flere medier brukt det egyptiske begrepet taharrush gamea. Flere har betegnet taharrush gamea som en voldtektslek, noe det svenske nettstedet Metro har fått tilbakevist. Det oet oversettes på norsk til kollektiv trakassering.

At fenomenet taharrush gamea finnes, er det imidlertid ingen tvil om. Ordet har eksistert lenge på arabisk, men har først i seinere år blitt brukt for å beksrive trakassering.

Stammer fra opprørstida Begrepet om masseovergrep eller trakassering har sin opprinnelse fra midten av 2000-tallet. Den mest beryktede hendelsen fant sted 25. mai 2005, under demonstrasjonen i Kairo som har fått navnet «svart onsdag».

- Egyptisk politi omringet demonstranter og holdt dem innesperret. Da kom de regimebetalte bøllene, som gjerne er kriminelle eller fattige betalt av regimet for å lage bråk. De gikk etter kvinnelige demonstranter og trakasserte dem. Flere av kvinnene ble i etterkant pågrepet for å være prostituerte, sier stipendiat ved senter for islam- og midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo, Jon Nordenson til Dagbladet.

I praksis betyr taharrush gamea kollektiv trakassering. Selv om ordet taharrush også har flere betydninger, er det de siste åra i større grad blitt brukt for å beskrive seksuell trakassering.

Politiet grep ikke inn Egypts tidligere president og diktator, Hosni Mubarak - som satt med makta i over 30 år - hadde et fryktet sikkerhetspoliti.

På 2000-tallet ble opprørene i Egypt et problem for presidenten, og mange kvinner var aktive i demonstrasjoner og demokratiorganisasjoner. Ifølge Nordenson ble et vendepunkt for utformingen av begrepet taharrush gamea en feiring av en høytid i Kairo sentrum i 2006.

- Grupper med menn jaget og trakasserte kvinner i gatene. En rekke aktivister filmet det som skjedde, og fikk dokumentert at politiet ikke grep inn og lot trakasseringen skje, sier Nordenson til Dagbladet.

- Staten har spilt en viktig rolle Ifølge Nordenson førte disse hendelsene til en økt bevissthet rundt seksuell trakassering av kvinner. I etterkant er det blitt opprettet en rekke organisasjoner og bevegelser som aktivt jobber for å stoppe trakassering.
 
- Trakassering er et enormt problem i Egypt. Du har vold og angrep på kvinnelige demonstranter, men også det som skjer i hverdagen - enten det er på jobben eller utendørs. Vi må samtidig huske på at dette ikke er noe særegent fenomen i Egypt.

Nordenson viser til kampanjen #jegharopplevd fra i fjor vår, da norske kvinner fortalte om sine erfaringer med seksuell trakassering.

I Egypt er imidlertid problemet stort, og det er sammensatte årsaker.

- Staten og sikkerhetsapparatet har spilt en viktig rolle til at problemet har vokst seg stort. De har ikke brydd seg eller grepet inn og kvinner har selv blitt trakassert når de har anmeldt saker hos politiet. Selv om myndighetene opptrer sånn, er det imidlertid gjerningspersonenes ansvar, sier han.

- Det er vanskelig, fordi man har vokst opp i et samfunn der trakassering ikke er blitt møtt med fordømmelse, og nærmest var akseptert av staten. Dette betyr selvfølgelig ikke at individer selv blir tilbøyelige eller støtter trakassering. Vi har langt bedre forutsetninger for å hindre slike ting i Europa, der vi har et politi som fordømmer og vil stanse det.

I saken i Sverige har politiet opplyst at gjerningsmennene hovedsakelig skal ha vært en gruppe flyktningungdom fra Afghanistan. Også etter trakasseringene i Köln har de fornærmede beskrevet at gjerningsmennene var menn med innvandrerbakgrunn.

Skapte frykt, kaos og skam Etter Den arabiske våren har flere utenlandske journalister som var til stede under demonstrasjonene på Tahrir-plassen i Kairo fortalt om tilfeller av trakassering og overgrep

- Det har vært cirka 500 angrep på kvinnelige demonstranter mellom 2011 og 2014. Det har også funnet sted groteske angrep som innebærer voldtekt og våpenbruk. Etter militærkuppet er det nedlagt demonstrasjonsforbud og arenaen for disse har forsvunnet, forteller han.

Det var etter Den arabiske våren begrepet for fullt ble introdusert i Vesten, blant annet gjennom den franske storavisa Le Monde. Etter hendelsene i Europa nyttårsaften har imidlertid bruken tatt av for fullt, og taharrush gamea er blitt brukt i en rekke europeiske medier for å beskrive hendelsene som har skjedd.

TAHRIR-PLASSEN: Ved flere demonstrasjoner i Egypt, skal myndighetene ha leid inn bøller som skulle skape frykt og kaos for demonstrantene. På Tahrir-plassen under den arabiske våren ble det meldt om voldtekter og overfall, og politiet skal flere ganger ha sett gjennom fingrene på overfallene. Foto: AFP / MARWAN NAAMANI / NTB scanpix
TAHRIR-PLASSEN: Ved flere demonstrasjoner i Egypt, skal myndighetene ha leid inn bøller som skulle skape frykt og kaos for demonstrantene. På Tahrir-plassen under den arabiske våren ble det meldt om voldtekter og overfall, og politiet skal flere ganger ha sett gjennom fingrene på overfallene. Foto: AFP / MARWAN NAAMANI / NTB scanpix Vis mer

Den kollektive massetrakasseringen ble i Egypt brukt av statsmakten for å skape kaos, skam, og redsel. Det som før var tabu å snakke om er nå blitt noe aktivister kjemper aktivt imot.

Politisjef Holger Münch sa denne uka at hendelsen i Köln ikke var organisert kriminalitet, men et tilfelle der gjerningspersonene kommuniserte med hverandre og gjorde avtaler, skriver New York Times.

561 anmeldelser er registrert i byen og så langt har tyske myndigheter etterforsket 12 menn. Fem av dem er pågrepet for mindre lovbrudd som tyveri. Politiet i Köln har blitt kritisert for håndteringen av saken, og har nå blitt fratatt etterforskningsansvaret på grunn av kritikken. 45 prosent av de 553 anmeldelsene som forelå mandag, omfattet seksuelle overgrep.

DEBATT: Hendelsene i Köln har ført til økt press på statsminister Angela Merkel og en større skepsis til den store innvandringen. Foto: EPA/FREDERIK VON ERICHSEN/NTB scanpix
DEBATT: Hendelsene i Köln har ført til økt press på statsminister Angela Merkel og en større skepsis til den store innvandringen. Foto: EPA/FREDERIK VON ERICHSEN/NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling