Trakk damer med horn i panna

Britene kaller den allerede tidenes «most horny».

HORN FOR SEX: Forskerne mener kvinnelige eksemplarer av arten falt for Kosmoceratopsen med flest og størt horn. Foto: AP
HORN FOR SEX: Forskerne mener kvinnelige eksemplarer av arten falt for Kosmoceratopsen med flest og størt horn. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Fossiljegere i USA har funnet en dinosaur med 15 fullvokste horn på hodet.

Kosmoceratops levde i sumpene i det som nå er det sørlige Utah.

Skapningen levde for 76 millioner år siden. Hodeskallen måler hele to meter, mens kroppslengden var rundt fem meter. Dyret veide trolig rundt 2,5 tonn.

Som nesehorn Det store hodet inneholdt ikke nødvendigvis en like stor hjerne, og det er uklart hvilken lyd som kom når to dyr slo hodene sammen.

Men, det mest oppsiktsvekkende med arten er likevel det store antallet horn.

- Disse dyrene er i utgangspunktet overdimensjonerte neshorn med en hel rekke flere horn på hodet. De hadde store hoder i forhold til kroppens størrelse, sier forsker Scott Sampson ved Utah Museum of Natural History til The Guardian.

Hot hos damene Dinosauren har av britene allerede fått den tvilsomme tittelen som tidenes «most horny».

Og helt tilfeldig er det ikke. Ikke bare er antallet høyt, hodepryden hevdes i tillegg å gi hannene av arten en nærmest dyrisk tiltrekningskraft blant damene.

Forskere har lenge spekulert på hva hensikten med alle hornene. Tidligere trodde man horn ble brukt i kamp med rovdyr. Nyere forskning peker mer i retning av at horn var tegn på dyrets maskulinitet og tiltrekningskraft.

Attraktiv kar Jo flere og større horn, jo mer attraktiv blant damene. Forskerne trekker paralellen til hjortedyr.

- I dette tilfellet tror vi disse hornene egentlig ble brukt i konkurranse om partnere og var mer beslektet med påfuglfjær eller geviret hos reinsdyr, sier Sampson.

Kosmoceratops er en slektning av den mer kjente Triceratops, som hadde et horn på nesa, et over hvert øye og flere andre mindre horn på baksiden av hodet.

- Så vidt vi vet er dette den mest hode-utsmykkede dinosauren som er funnet, med så mange velutviklede horn på hodet, sier Sampson.

Tapt kontinent Kosmoceratops bodde i Laramidia, et område kjent som «Det tapte kontinent», sammen med andre planteetere, herunder pansrede ankylosaurs, hadrosaurs og pachycephalosaurs, samt kjøttetende rovdyr som Raptors og tyrannosaurs.

På den tiden var dette en sump og veldig frodig. Klimaet var mer som ved Middelhavet.

Ifølge Sampson hadde både hanner og hunner av arten liknende horn.

HODESKALLER: Dette er kraniene fossiljegerne har funnet på «Det tapte kontinent». Foto: Utah Museum
HODESKALLER: Dette er kraniene fossiljegerne har funnet på «Det tapte kontinent». Foto: Utah Museum Vis mer

- Den mest åpenbare forklaringen er at kvinner ikke ønsket å bli plukket ut og angrepet av rovdyr. Derfor etterlignet de mennenes utseende sier Sampson.

Se flere bilder her.

HERR OG FRU: Rekonstrukasjon av hodeskallene. Illustrasjon: Lukas Panzarin
HERR OG FRU: Rekonstrukasjon av hodeskallene. Illustrasjon: Lukas Panzarin Vis mer