Trakk draps-anklage

FROGNER (Dagbladet.no): En 32 år gammel venn av Lars Grønnerød trakk i retten alle sine forklaringer til politiet. Han har til i dag sagt at Lars tilbød ham 500 000 for å drepe tre på en «grisete måte». Dommeren grep til slutt inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med uklar diksjon måtte den 32 år gamle mannen, en tidligere venn av Lars Grønnerød, hentes inn i rettssalen i grendehuset 5 minutter for seint.

Statsadvokatene hadde fått nyss om at vitnet hadde møtt Lars og flere forsvarere i lunsjen før de gikk inn i rettssalen. Maurud ville vite hva de snakket om. Vitnet mente at han hadde rota i sine tidligere forklaringer og at det han hadde sagt til politiet var noe han hadde lest i avisene.

Advokat Steinar Wiik Sørvik var svært interessert i å vite om aktor insinuerte at han hadde påvirket vitnet til å endre forklaring.

- Jeg var tilstede under lunsjen, og det var advokat Tor Kjærvik også, sa Grønnerøds forsvarer til dommeren.

Bedt om å drepe

Ifølge 32-åringens politiforklaringer skal Lars Grønnerød ha henvendt seg til ham før jul 1998 med tilbud om 500 000 kroner og en eiendom dersom han tok livet av tre personer. I juli 1999 forklarte mannen til politiet at Lars fortalte ham om Per Orderud som var blitt gjort umyndig av familien og at han risikerte å miste gården. Drapet måtte se rått og grisete ut, forklarte han den gang. Han sa at han ikke tok forespørselen alvorlig.

Lars ba ham også skaffe to Uzi automatvåpen. Også dette trakk han i retten i dag.

- Jeg må ha vært rotete i hue, sa mannen som forklaring på hvorfor han refererte innholdet i avisene til politiet.

Risikerer tiltale

Statsadvokatene Maurud gikk langt i å antyde at 32-åringen lyver. Enkelte ting han har forklart politiet kan han ikke ha lest i avisene. Dommeren grep inn og minnet ham om at han kan bli siktet for falsk forklaring.

- Jeg reagerer på at han hadde såvidt forskjellige forklaringer, og vi vil vurdere å ta ut siktelse for falsk forklaring, sier statsadvokat Jørn S. Maurud etter den amputerte vitneforklaringen.

Våpentrening

32-åringen innrømmet at han gikk på amfetamin i perioden før drapene.

Han forklarte retten at han hadde vært med Kristin og Lars på våpentrening i Ytre Enebakk før drapene. De skal ha hatt med seg ett våpen og Kristin og Lars skjøt. Vitnet var bare med som sjåfør, hevdet han. Han mente Kristin ikke var helt til å stole på.

- Hun virket litt sprø innimellom, sa han i retten.

- Jeg ville ikke betrodd henne noen hemmeligheter, fordi hun er jente, sa han.