Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea-konflikten

Trakk et lettelsens sukk da Moon ble valgt:
- Tar fra Trump pisken

Stein Tønnesson håper Sør-Koreas nye president kan bidra til forsoning med naboen i nord. Samtidig frykter han sterke reaksjoner fra Kim Jong-uns regime.

AVHENGIGE AV HVERANDRE: Både Sør-Koreas Moon Jae-in og Donald Trump har store interesser i Nord-Korea-konflikten. Foto: AFP/Ed Jones/Mandel Ngan/NTB Scanpix
AVHENGIGE AV HVERANDRE: Både Sør-Koreas Moon Jae-in og Donald Trump har store interesser i Nord-Korea-konflikten. Foto: AFP/Ed Jones/Mandel Ngan/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2012 tapte han såvidt kampen om å bli president.

Nå har Moon Jae-in erklært valgseier i Sør-Korea etter prognoser der han får 41,4 prosent av stemmene. Moons største utfordrere, konservative Hong Joon-pyo og sentrumskandidaten Ahn Cheol-soo, har begge erkjent nederlag.

- Jeg kommer til til å bli en president for hele folket, talte Moon nylig på statlig TV, ifølge New York Times.

Fornøyd forsker

Venstreliberalistens seier får PRIO-forsker Stein Tønnesson til å trekke et lettelsens sukk.

Han tror at valget kan ha stor betydning for Nord-Korea-konflikten.

- Dette tar fra (Donald) Trump pisken, sier Tønnesson og mener at USA nærmest er avhengige av å Sør-Koreas velsignelse om de skulle gått til krig mot Kim Jong-uns regime.

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer

- Minst USA-vennlig

Det vil Moon neppe gi.

Den tidligere menneskerettighetsadvokaten og spesialsoldaten har vært en forkjemper for en mildere tilnærming til nabostaten. Samtidig har han også vært negativ til Thaad-rakettforsvaret USA har installert i landet.

Dette gjør ham til en populær politiker sett med kinesiske øyne, men ikke ukontroversiell for amerikanerne.

- Han er den minst USA-vennlige av de store kandidatene, og har vært veldig skeptisk til truslene amerikanerne har rettet mot Nord-Korea. Selv tror han på en mer langsiktig økonomisk tilnærming til nabolandet, sier Stein Tønnesson.

Spent på Trump

FULL JUBEL: Propagandavideo av et brennende amerikansk flagg er noe av underholdningen i forbindelse med feiringen av Kim Il-sungs 105-årsjubileum. Video: CNN Vis mer

Tønnesson mener at Donald Trump selv har bidratt stort til at Moon kom til makten. Dette ved å først påstå at Sør-Korea tidligere var endel av Kina, for så å be Sør-Korea betale for Thaad-rakettforsvaret.

- Dette har bidratt til å svekke saken til den konservative kandidaten (Hong Joon-pyo), og styrket Moons posisjon, forklarer Tønnesson.

Han legger til at Moon nå er avhengig av å få i gang en dialog med Trump.

- Nå blir det spennende om Trump og Moon kommer til finne hverandre, og få i gang forhandlinger med Nord-Korea, eller om Trump vil avvise en forsonende politikk slik George W. Bush i sin tid gjorde, legger PRIO-forskeren til.

Bush avviste solskinnspolitikk

Her viser Tønnesson til hvordan Bush sa seg uenig med Sør-Koreas solskinnspolitikk, frontet av daværende president Kim Dae-jung.

Denne innebar å forsøke å samarbeide med Nord-Korea for å unngå krig, blant annet gjennom internasjonal støtte til landet.

- Bush ville ikke ha noen solskinnspolitikk, og omtalte istedet Nord-Korea som en del av ondskapens akse, sier Stein Tønnesson som håper at Sør- og Nord-Korea nå kan begynne å samarbeide igjen.

Utfordret på hjemmebane

For at det skal skje, må imidlertid Moon Jae-in overkomme en rekke hindre.

Det første er i hjemlandet der særlig den eldre generasjonen frykter en for myk politikk med tanke på Nord-Korea.

Dette gir opposisjonen og politikere som Hong Joon-pyo gode kort på hånden.

- For de som opplevde Koreakrigen, er det viktig med garantier fra USA. Derfor har de konservative beskrevet Moon som en sikkerhetstrussel, sier Tønnesson og beskriver Moon som «de unges kandidat».

Frykter reaksjon fra Kim

Samtidig kan provokasjoner fra Kim Jong-un påvirke posisjonen til Moon, mener Tønnesson.

Han viser til ryktene om at regimet planlegger en sjette atomprøvesprengning.

- Kina er glade for valget, men Kim Jong-un liker nok ikke tanken på Kina og Sør-Korea som perlevenner. Nord-Korea kan nå igjen markere seg med en prøvesprengning og det vil vanskeliggjøre solskinnspolitikken, sier PRIO-forsker Stein Tønnesson.

Enige om samarbeid

Etter at Moon ble tatt i ed onsdag, lovet han at han umiddelbart vil ta grep for å dempe striden rundt Nord-Koreas atomprogram. Den svært spente situasjonen involverer både Japan, Kina og USA - i tillegg til Sør- og Nord-Korea.

Den nye presidenten og USAs president Donald Trump er enige om et nært samarbeid i håndteringen av Nord-Koreas atomprogram.

Det opplyser presidentens kontor i Seoul etter at Moon og Trump snakket sammen på telefonen for første gang siden den nyvalgte presidenten ble innsatt.

De to lederne er «enige om tett samarbeid i å løse sikkerhetsutfordringene på Korea-halvøya, inkludert Nord-Koreas atomambisjoner», heter det i uttalelsen onsdag.