Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trakk fram Sverige som versting. Men i Trumps eget land er det mye verre

Kun i Chicago ble over seks ganger så mange drept i 2016.

SMILTE BREDT: Donald Trump under gårsdagens valgtale i Melbourne, Florida. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque      TPX IMAGES OF THE DAY
SMILTE BREDT: Donald Trump under gårsdagens valgtale i Melbourne, Florida. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald J. Trump brukte mye tid på å snakke sikkerhet og innvandring da han i går startet valgkampen for 2020.

Foran publikummet i Florida-byen Melbourne nevnte USAs president flere land der han mente ting gikk i feil retning.

Blant dem var Sverige.

- Se på hva som hender i Tyskland. Se på det som hendte i Sverige i går kveld. Sverige har tatt i mot så mange, sa Trump.

SVERIGE?: Trump var på talerstolen i Florida 17. februar. Der sa han blant annet noe om et angrep i Sverige - og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Video: CNN Vis mer

Svar fra Det hvite hus

Uttalelsen hans har vakt oppsikt, både blant svenskene og i USA. Dette fordi det ikke hendte noe særlig oppsiktsvekkende i landet dagen før Trump talte.

Nå melder imidlertid Det hvite hus at han ikke siktet til noen enkeltstående hendelse likevel.

- Han snakket om stigende kriminalitet og nylige hendelser i Sverige generelt, og refererte ikke til noen spesiel hendelse, sier talsperson for presidenten, Sarah Sanders, på en pressekonferanse, ifølge Reuters.

- En smak av Europa

Donald J. Trump skriver selv at han refererte til et TV-program på Fox News fredag. Der intervjuet programlederen Tucker Carson filmskaperen Ami Horowitz.

Horowitz anklager svenske myndigheter for å «noen ganger» aktivt trikse med kriminalitetstatistikk. Dette etter et 2016 der det ble kjent at svensk politi tiet om guttegjenger som forgrep seg på jenter under en ungdomsfestival i Stockholm.

Dokumentarskaperen sier også at flyktninger har ført til økt kriminalitet i landet.

- Sverige hadde sitt første terrorangrep for ikke så lenge siden, så de har allerede fått en smak av det som skjer i resten av Europa, sier Ami Horowitz i Fox News-programmet, ifølge The Guardian.

Økende drapsstall

Der redaktør for Expressen, Thomas Mattsson, har beskrevet innslaget som «lite nyansert», skriver den britiske avisa til en undersøkelse utført av det svenske justisdepartementet.

Denne tar for seg hvor mange svensker som mener seg utsatt for forbrytelser, og tallene fra 2014 er relativt like de som var i 2004.

Amerikanske myndigheter melder selv at Sveriges kriminalitetstall er lave sammenlignet med USA.

Dette på tross av at drapsstatistikken i landet er stigende. Både i fjor og 2015 ble rundt 110 personer registrert som offer for dødelig vold. En betydelig oppgang fra snittet på 80 drap per år mellom 2010 og 2014, ifølge NTB.

I 2015 skjedde 71 prosent av tilfellene av dødelig vold i tre av Sveriges politidistrikter: Stockholm, Syd (Malmö største by) og Väst (Göteborg største by).

I disse områdene bor det imidlertid også en svært stor andel av landets befolkning. Storbyområdene Stockholm, Malmö og Göteborg har alene over fire millioner innbyggere.

Lite sammenlignet med USA

Samtidig er tallene i Sverige relativt små i forhold til drapsstatistikken i Trumps eget land.

Kun i Chicago, en by på 2,7 millioner, ble det registrert 762 drap i 2016.

Til sammenligning bor det 10 millioner innbyggere i hele Sverige - et antall som tilsvarer hele Chicagos storbyområde.

Illinois-byen er i tillegg langt ifra den byen i USA i USA med flest drap per innbygger.

NTB viser til statistikk fra FBI.

Der topper New Orleans lista med 46,9 drap per 100 000 innbyggere. USAs tredje største by dukker først opp på en 18. plass med 16,4 drap per 100 000 beboere.

Terror i 2010

The Guardian skriver også at Sverige ikke har hatt noe dødelig terrorangrep siden 2010. Da sprengte svensk-irakiske Taimour Abdulwahab seg selv i lufta i Stockholm sentrum. Ingen ble skadet som følge av angrepet.

Irakisk etterretning har i etterkant hevdet at Abdulwahab fikk direkte hjelp fra Al-Qaida, en helt annen konklusjon enn det svenske Säpo har kommet fram til.

- Den svenske selvmordsbomberen fikk støtte av al-Qaida, de planla alt, sa en irakisk etterretningsoffiser overfor SVT i 2015.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media